Tužilac Hughes u završnim riječima: Ubistvo Delalića bilo je poruka od Radončića i Keljmendija

objavljeno: 01.02.2018. u 16:27

Osnovni sud u Prištini osudio je danas narkobossa Nasera Keljmendija na šest godina zatvora zbog trgovine narkoticima. Radi se o prvostepenoj presudi na koju će, kako je već poznato, tužilac uložiti žalbu. Prema onome što su objavili kosovski mediji, prilikom izricanja presude sutkinja je istaknula i to da su u ovom slučaju svjedoci često mijenjali iskaze. 

Iako je oslobođen po ostalih osam tački optužnice, uključujući i onu za teško ubistvo Ramiza Delalića Ćele 2007. godine u Sarajevu, završna riječ tužioca Andrewa Hughesa u Prištini bila je većinom posvećena upravo ubistvu Delalića, te brojnim svjedocima koji su Keljmendija, ali i Fahrudina Radončića, povezivali sa ovim slučajem.

Bitno je napomenuti da je sutkinja danas kazala i to kako se možda cijelom Balkanu činilo da zna sve o ovom predmetu, ali da sud nije mogao donijeti odluku na osnovu priča i spekulacija. 

Ranije, u završnim riječima, tužilac Andrew Hughes je spominjao mnoge osobe koje su na bilo koji način imale doticaja s ovim predmetom. 

- Brutalno ubistvo Ramiza Delalića od strane organizovane kriminalne grupe Radončića i Keljmendija je također učinjeno da pošalje snažnu poruku svakom ko bi se usudio da ide protiv njih, ko bi se usudio da prekrši njihov zakon šutnje. Delalić je bio ratni heroj, fizički zastrašujući i snažan, i nije se plašio Radončića i Keljmendija (Azra Sarić, 13.01.2016., Str. 41). Njegovo ubistvo omogućilo je Radončiću i Keljmendiju da preuzmu kontrolu nad Sarajevom - naglasio je u svojoj završnoj riječi tužilac Andrew Hughes.

Tužilac je dodao kako su Delalićevi prijatelji, uključujući Amira Pašića, Azru Sarić, Aldena Hajdarevića i Muhameda Ušanovića bili izuzetno uplašeni nakon što je Ćelo ubijen, te da je taj strah utjecao i na njihova svjedočenja na suđenju Muhamedu Ali Gašiju.

- Kao dio svetog pravila "omerte", vidite metod "delegiranja" koji koriste ove organizirane kriminalne grupe u svojim operacijama. Šefovi, Fahrudin Radončić i Naser Keljmendi, općenito nisu bili umiješani u svakodnevne operacije organizirane kriminalne grupe. Naser Keljmendi bio je u pravu kada je posvjedočio: "Nema osobe na planeti koja može reći: Naser Keljmendi mi je prodao čak i pet grama".

I da li biste mogli vidjeti Nasera Keljmendija i Radončića kako lično pucaju u nekoga, poput Ramiza Delalića? Ili kako priznaju nekome: "Hej, samo da ti kažem da sam ja organizovao ubistvo Ramiza Delalića." Oni izdaju naredbe i finansiraju operacije organizirane kriminalne grupe. Oni ne prijete, ne izvršavaju ubistva, niti premlaćivanja. Oni su u sjenci, kao što je rekao Amir Pašić. Oni su lutkari koji vuku konce na svojim lutkama, koje se povinuju njihovim naređenjima – zaključio je tužilac Hughes.

Iako je tužilac u završnim riječima spomenuo Radončića kao navodnog saradnika Keljmendija i njegove kriminalne grupe, Fahrudin Radončić u ovom predmetu nije bio osumnjičen i na Osnovnom sudu u Prištini se pojavio kao svjedok u oktobru prošle godine.

Odmah nakon izricanja presude pred Osnovnim sudom u Prištini, Naser Keljmendi je odveden na izdržavanje kazne. U izrečenu kaznu od šest godina zatvora bit će mu uračunato i vrijeme koje je proveo u pritvoru od 2013. do 2017. godine.

Međutim, treba reći i to da je ovdje riječ o prvostepenoj presudi. Specijalno tužilaštvo Kosova, koje je vodilo ovaj slučaj, već je najavilo da će uložiti žalbu na presudu.