Tufekčić pita: Odakle ti kuće, stanovi..., Hadžiavdić odgovara: Ti si lažov

objavljeno: 06.02.2018. u 16:15

Potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Jasenko Tufekčić uputio je otvoreno pismo javnosti u kojem iznosi, kako ističe, činjenice povodom toga što je sekretar Doma Izmir Hadžiavdić podnio krivičnu izjavu protiv njega glavnoj kantonalnoj tužiteljici Dalidi Burzić.

- Ne dovodeći u pitanje zakonsku i moralnu obavezu i pravo svakog građanina da nadležnim organima prijave izvršeno krivično djelo, te ne ulazeći u osvetničke motive imenovanog za podnošenje ove prijave, isključivo reagujem na činjenicu da Izmir Hadžiavdić kod podnošenja ove krivične prijave koristi autoritet ove institicije, kao i pečat iste, zloupotrebljavajući poziciju koju u njoj trenutno obavlja, kako bi se obračunao sa ljudima koji ga pokušaju spriječiti u činjenju nezakonitosti - istakao je Tufekčić.

VEZANI TEKST - Lažirao putne naloge: Hadžiavdić podnio krivičnu prijavu protiv Tufekčića

Navedeni Akt mu je, kao i predsjedavajućoj Doma Lidiji Brađari, dostavljen bez priloga, koji čine krivična prijava i dokazni materijal, tako da mu je, kako kaže, sam sadržaj podnesene krivične prijave ostao nepoznat.

- Ono što mi je poznato je činjenica da je krivična prijava uslijedila istog dana i to u roku od dva sata (podaci sa OW!S-a Parlamenta FBiH) kao reakcija imenovanog na akte u kojima nadležne organe informišem o nezakonitostima u njegovom radu, a sve nakon dopisa šefice Službe računovodstva Parlamenta FBiH, o razlozima nepotpisivanja završnog računa, broj: 02/a-14-169/18 od 24.1.2018. godine - navodi Tufekčić.

Finansijska policija provjerava sekretara

U Federalnom parlamentu je, podsjeća, finansijska policija više od šest mjeseci u prošloj godini provjeravala desetke navoda iz samo jedne od više krivičnih prijava, koja je 2014. godine podnesena protiv Izmira Hadžiavdića, a koji se između ostalog odnose na "službene naloge sekretara Doma naroda, troškove korištenja i održavanje vozila Doma naroda, utrošak goriva, reprezentaciju, stanove u vlasništvu Parlamenta Federacije BiH, službena putovanja sekretara Doma naroda, kupovine poklona, nabavka materijala, zapošljavanje, nezakonit koeficijent plaće sekretara, naknade za školovanje sekretara i zaposlenih, nezakonitih rješenja i plaća, te druge načine korištenja sredstava Doma naroda koji nisu u skladu sa zakonima".

VEZANI TEKST - Zašto je Finansijska policija u Parlamentu FBiH: Hadžiavdić tvrdi da je "čist", ali "ko radi taj i griješi"

- Izmir Hadžiavdić će istražnim organima morati odgovoriti na pitanje koliko je novca izdvojio za potkupljivanje novinara, kako bi izvršio medijski pritisak na mene, da bi odustao od iznošenja istine da je Stručna služba Doma naroda leglo organizovanog kriminala - naglašava Tufekčić.

Također, smatra da će Hadžiavdić morati odgovoriti i na "ključno pitanje kako neko, ko je cijeli rat proveo u izbjeglištvu, te u u Sarajevo došao tek 1997. godine, danas ima tri stana, poslovni prostor i kuću na periferiji Sarajeva, sa primanjima "državnog službenika"?".

- Ovim putem ističem da ukoliko bi i jedna riječ iz članaka potkupljenih novinara, kao i iz montirane krivične prijave Hadžiavdića bila istinita, iz moralnih razloga bih već danas podnio ostavku na sve funkcije u stranci SDA i mjestu potpredsjedavajućeg Doma naroda - potcrtao je Tufekčić.

Zastrašivanje i medijski linč

Dodaje da je "sve službene naloge koje su problematizirali novinari, a po instrukcijama Izmira Hadžiavdića, upravo potpisao Hadžiavdić, čime on garantuje istinitost podataka koji su u njima navedeni, te potvrđuje pravnu valjanost i osnov za isplatu istih".

Novinarima je, kaže, poznat podatak da je sve problematizirane službene naloge potpisivao Izmir Hadžiavdić, te da im je na njhov upit prema Kantonalnom odboru SDA-Livno odgovoreno, da Tufekčić nije radio bilo kakve zloupotreba.

- Pokušaji zastrašivanja, medijskog i moralnog linča, sprečavanja ostvarivanja propisima zagarantovanih prava i podnošenje krivičnih prijava, kojem se izlažu oni koji se u okviru Doma naroda, a u skladu sa svojim ovlaštenjima, drznu da ukažu na nelegalnosti u radu Izmira Hadžiavdića, ukazuju na ogroman pritisak kojem su izloženi njegovi nadređeni, tako da nam preostaje samo da nagađamo kakvom pritisku su izloženi državni službenici i namještenici koji mu direktno odgovaraju - istakao je Tufekčić.

Višemilionska pljačka u Stručnoj službi

U prilogu pisma dostavio je dopis šefice računovodstva Parlamenta FBiH Ljiljane Rašo o "razlozima nepotpisivanje završnog računa Parlameta Federacije BiH zbog zloupotreba Izmira Hadžiavdića", kao i dopise koje je u proteklom periodu uputio na više adresa, a koji, po njegovim riječima, ukazuju na višemilionske pljačke unutar Stručne službe Doma naroda, koje su do sada nesmetano tekle, zbog prijetnji, ucjena, medijskog blaćenja i ponižavanja od Izmira Hadžiavdića.

VEZANI TEKST - Ljiljana Rašo, šefica Službe računovodstva za Faktor: Sve malverzacije u Parlamentu Federacije

Svjestan, kako ističe, da borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala unutar Stručne službe Doma naroda ne može voditi sam, Tufekčić se u pismu zahvaljuje onima koji su mupružili podršku, a posebno šefici računovodstva Parlamenta Federacije BiH Ljiljani Rašo, "ženi koja više od 10 godina svim snagama pokušava da ukaže na sve nezakonitosti i pljačku unutar Stručne službe Doma naroda i Izmira Hadžiavdića, te je zbog svoje hrabrosti trpila neviđena poniženja, šikaniranja, krivične prijave, kao i sve druge oblike pritisaka kako bi odustala od traženja pravde".

Hadžiavdićev odgovor na optužbe

Ubrzo je na otvoreno pismo reagovao Hadžiavdić, optuživši Tufekčića da "u nedostatku bilo kakvih argumenata posežeš za lažima o mome privatnom životu".

- Pod pretpostavkom da su sve laži koje si iznio u otvorenom pismu, a zbog kojih ćemo se također vidjeti na Sudu, istinite - bilo bi logično da si, kao savjestan građanin i delegat Doma naroda o tome obavijestio nadležne organe uz činjenice i dokaze o mome "kriminalu" kao što sam ja to učinio podnoseći krivičnu prijavu protiv tebe i prilažući stotine stranica dokaznog materijala – napisao je sekretar Doma.

Dalje navodi da za 15 godina koliko obavlja ovu dužnost "takva nezajažljiva i nemoralna osoba nije ulazila u zgradu Parlamenta Federacije BiH". Također, kaže da Ured za reviziju provjerava rad Stručne službe i da nikada nije bilo ozbiljnijih primjedbi.

- Ne znam zašto te toliko zaboljela krivična prijava ako si čist i ako je sve "pakovanje" od strane novinara kako besramno tvrdiš. Ja sam ti pružio šansu da me tužiš za lažno prijavljivanje ukoliko je bilo što neistinito u krivičnoj prijavi protiv tebe – naveo je Hadžiavdić u odgovoru.