- Ivica Lučić imenovan je u skladu sa Zakonom o Vladi Republike Hrvatske posebnim savjetnikom ministra odbrane na određeno vrijeme dok priroda posla to zahtijeva, a najkasnije do kraja mandata ministra odbrane dr. sc. Marija Banožića. Ivica Lučić imenovan je posebnim savjetnikom za poslove iz djelokruga odbrambenog resora koji se odnose na izrade analiza, davanje savjeta i mišljenja na pojedina pitanja, a posebno u području obrazovanja i razvoja iz djelokruga odbrambenog sektora. Posebni savjetnik ministra odbrane Ivica Lučić za dužnost koju obnaša ne ostvaruje novčanu naknadu - saopćeno je iz Ministarstva odbrane, objavio je Index. 

Nekadašnji šef Sigurnosno-informativne službe (SIS) HVO-a i pomoćnik direktora HIS-a, sada je "povjesničar, analitičar".

U medijima koji Lučića predstavljaju kao uglednog povjesničara i analitičara, nikad se ne spominje da je bio visokopozicionirani vojni obavještajac u tzv. Herceg-Bosni i general HVO-a. Kao ni to da je je uvijek u svojim javnim istupima u akciji rušenja BiH.

- Lučić, dakle, nije nekakav nezavisni analitičar, nego izravni sudionik ratnih zbivanja u BiH, i to kao glavni obavještajac Franje Tuđmana i blizak saradnik Miroslava Tuđmana, koji je bio šef tajne službe HIS. Još zabavnije, Lučić je rat u BiH dočekao na visokoj poziciji u Centru službe bezbjednosti (CSB) u Mostaru, te ga dio ekstremne desnice optužuje da je udbaš – pisao je svojevremeno hrvatski portal Index.

Krajem 1993. godine, Lučić je poslao detaljan izvještaj na 24 stranice na ruke tadašnjem direktoru HIS-a (Hrvatske izvještajne službe) Miroslavu Tuđmanu, u kojem ga obavještava o svim dešavanjima na prostoru tzv. Herceg-Bosne.

Lučić Tuđmana obavještava o svemu detaljno-od pojedinačnih do masovnih ubistava, švercu oružja, duhana, nafte, silovanjima i zarobljavanjima...

Iz izvještaja se jasno vidi da je bio upoznat sa svakim od počinjenih zločina na prostoru Hercegovine i srednje Bosne, pa i Posavine. Red bi bio da u Tužilaštvu BiH, ako ga već Hag nije pozivao barem tokom suđenja, kaže šta je konkretno poduzeo, odnosno da li je uopće podnio krivične prijave.