open-navfaktor-logo
search
Ivo Lučić ponovo jaše
Tuđmanov glavni špijun tzv. Herceg-Bosne: Bošnjake optužuje za radikalizam, Komšić je antihrvatski, o BiH sve najgore
Tuđmanov glavni špijun za tzv. Herceg-Bosnu Ivo Lučić poručio je da "Bošnjaci imaju krizu identiteta, iz svoje muke negiraju Srbe ili Hrvate kao narod, pa se bulazni o nekakvim Bošnjacima-katolicima, Bošnjacima-pravoslavcima i sličnima".
07.10.2020. u 14:11
get url
text

Nekadašnji šef Sigurnosno-informativne službe (SIS) HVO-a i pomoćnik direktora HIS-a, sada "povjesničar, analitičar" optužio je Bošnjake za pokušaj stvaranja unitarne države, za nacionalizam i radikalizam.

U emisiji Budnica, na Osječkoj TV kazao je da je "najveći problem BiH sadržan u vrlo radikalnom i vrlo agresivnom bošnjačkom nacionalizmu".

- Kao i svaki drugi nacionalizam, on ima osnovni cilj, stvoriti svoju nacionalnu državu. Oni Bosnu i Hercegovinu vide kao svoju nacionalnu državu. U tome im cilju jedra pušu i neki ljudi iz Zagreba. Imate jednog Dejana Jovića koji je kazao kako je neprihvatljivo da Srbi imaju jednu i po državu, Hrvati jednu državu i trećinu, a da muslimani nemaju svoju državu, odnosno Bošnjaci - rekao je Lučić.

Također, člana Predsjedništva BiH Željka Komšića nazvao je "antihrvatskim". 

- Mi imamo tri člana Predsjedništva, srpskog Dodika, bošnjačkog Džaferovića i antihrvatskog Komšića – kazao je Lučić.

Na upit novinara, da li je više Komšić muslimanski, odnosno bošnjački član Predsjedništva BiH, Lučić je odgovorio:

- Ne, on je baš antihrvatski, ali je u funkciji bošnjačkog nacionalizma i funkciji jednostrane promjene Ustava BiH.

Komšić tvrdi da je hrvatski član Predsjedništva jer je Hrvat po nacionalnosti.

- Što znači biti Hrvat? Znači prihvatiti hrvatski jezik, voditi računa o Hrvatima. Ali ne, on radi sve suprotno od toga. On kaže da je on tu član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, da neće govoriti hrvatski jezik? Po čemu je to on Hrvat? Možda po krvnim zrncima. Po čemu je to onda on Hrvat - naveo je Lučić.

U medijima koji Lučića predstavljaju kao uglednog povjesničara i analitičara, nikad se ne spominje da je bio visokopozicionirani vojni obavještajac u tzv. Herceg-Bosni i general HVO-a. Kao ni to da je je uvijek u svojim javnim istupima u akciji rušenja BiH.

- Lučić, dakle, nije nekakav nezavisni analitičar, nego izravni sudionik ratnih zbivanja u BiH, i to kao glavni obavještajac Franje Tuđmana i blizak saradnik Miroslava Tuđmana, koji je bio šef tajne službe HIS. Još zabavnije, Lučić je rat u BiH dočekao na visokoj poziciji u Centru službe bezbjednosti (CSB) u Mostaru, te ga dio ekstremne desnice optužuje da je udbaš – pisao je svojevremeno hrvatski portal Index.

Krajem 1993. godine, Lučić je poslao detaljan izvještaj na 24 stranice na ruke tadašnjem direktoru HIS-a (Hrvatske izvještajne službe) Miroslavu Tuđmanu, u kojem ga obavještava o svim dešavanjima na prostoru tzv. Herceg-Bosne.


 
Lučić Tuđmana obavještava o svemu detaljno-od pojedinačnih do masovnih ubistava, švercu oružja, duhana, nafte, silovanjima i zarobljavanjima...
 
Iz izvještaja se jasno vidi da je bio upoznat sa svakim od počinjenih zločina na prostoru Hercegovine i srednje Bosne, pa i Posavine. Red bi bio da u Tužilaštvu BiH, ako ga već Hag nije pozivao barem tokom suđenja, kaže šta je konkretno poduzeo, odnosno da li je uopće podnio krivične prijave.

U knjizi "Stenogrami o podjeli BiH" objavljene su njegove izjave sa sastanka lidera tzv. Herceg-Bosne s Franjom Tuđmanom na Pantovčaku, u junu 1994. godine.

- Ja nisam sretan Vašingtonskim sporazumom, ja sam kao Ljubušak, Hercegovac, bio za jednu drugu varijantu, ja sam praktično velikohrvat, ja sam htio barem Banovinu Hrvatsku, nezavisnu potpuno, bez ikakvih, bez muslimana, bez Srba itd. Međutim, očito je da to ne ide. Očito je da je ova Federacija sada ono što je povijesna nužnost, ono što je jedino moguće, i ono što je u ovom momentu najviše, i ja sam spreman, znači, dovoljno sam pametan da znam da je to tako i da treba ići u provedbu toga - kazao je tada Lučić.

Ko je Ivo Lučić 

Rođen je u Ljubuškom. Na prvim demokratskim izborima u BiH održanim 1990. godine kao zastupnik HDZ-a BiH izabran je u Vijeće općina Skupštine BiH.

U maju 1991. godine imenovan je načelnikom Centra službi sigurnosti Mostar MUP-a RBiH. Po eskalaciji rata u BiH, u julu 1992. godine, iz policije je prešao u vojsku. Osnovao je i vodio Sigurnosno-informativnu službu (SIS) Hrvatskog vijeća obrane.

Stekao je čin stožernog brigadira Hrvatske vojske , a neposredno po završetku rata i čin general bojnika HVO-a. 

Lučić je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu odbranio magistarski rad na temu Sigurnosno-obavještajni sistemi u Bosni i Hercegovini 1980-1992. Na istom fakultetu doktorirao je s temom Sigurnosna politika Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine 1945-1990.

Na posljednjim izborima u Hrvatskoj bio je na listi HDZ-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.