Bitcoin je pao za oko 15 posto i njime se trgovao za oko 36.000 dolara kasno u petak, prema Coin Metricsu. Bitcoin je ovim pao ispod psihološke granice od 40.000 dolara koju su neki analitičari vidjeli kao važan pokazatelj koliko bi ozbiljan pad mogao biti.

Ether, druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, pao je za oko 20 posto i njime se trgovalo za oko 2.500 dolara. Ovim drastičnim padom izbrisano je 150 milijardi dolara sa kripto tržišta.

To se dogodilo zbog drastično povećanog obima trgovanja, jer su ljudi požurili riješiti se svojih kriptovaluta koje brzo gube na vrijednosti, ističu analitičari.

Sve ovo je samo posljednja naznaka da bi se sve veći strahovi od 'kripto zime' mogli i ostvariti. Bitcoin je već imao najgori početak nove godine ikada i prošao je kroz niz važnih prekretnica.

Trenutni loš učinak u suprotnosti je s rekordnim učinkom na kraju prošle godine. Bitcoin je u novembru dostigao najviši nivo svih vremena – gotovo 70.000 dolara – ali sada je 44 posto ispod tog rekorda.

Neki su se nadali da bi se bitcoin i druge kriptovalute mogle vratiti kao zaštita od visoke inflacije. Ali čak i dok inflacija nastavlja rasti, cijena kriptovaluta sve više pada.