Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss ponovo je upozorila Rusiju da će njen napad na susjeda imati "masivne posljedice i snosit će tešku cijenu", tražeći od Moskve da deeskalira situaciju i povinuje se međunarodnim sporazumima koji je obavezuju da poštuje ukrajinsku nezavisnost i suverenitet.

Sjedeći prekoputa Truss za stolom, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zauzeo je oštar stav tokom razgovora, naglašavajući da Moskva neće prihvatiti zapadne pridike.

- Ideološki pristupi, ultimatumi i moraliziranja ne vode nigdje - izjavio je Lavrov, naglašavajući da njegovi današnji razgovori s Truss predstavljaju prvi sastanak šefova diplomatija dvije zemlje u više od četiri godine.

Rusija je nagomilala više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinske granice i pokrenula je niz vojnih manevara u regiji, ali tvrdi kako nema namjeru napasti susjeda. Ona želi garancije od  Zapada i NATO-a da ne dopuste Ukrajini i drugim bivšim sovjetskim republikama da se pridruže zapadnom vojnom savezu kao članice, i da alijansa prekine s ramještanjem naoružanja u tim zemljama. Sjedinjene Države  i NATO rezolutno odbacuju te zahtjeve, prenosi AP.