open-navfaktor-logo
search
Napad na Kapitol
Trumpu počinje drugo suđenje u Senatu
Godinu dana nakon prvog opoziva, bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu danas će početi drugo suđenje pred Senatom čiji članovi moraju odlučiti je li poticao napad na Kapitol koji je završio sa smrtnim posljedicama.
09.02.2021. u 07:58
get url
text

Stotinu senatorica i senatora tim će postupkom zakoračiti na dosad nepoznatu teritoriju jer sude predsjedniku koji više nije na vlasti, ali je i dalje toksična politička figura koja ostaje potencijalna sila u svojoj stranci čak i bez moći Bijele kuće.

U centru ovosedmičnih postupaka haotični su prizori s Kapitola 6. januara, kad je nekoliko stotina Trumpovih pristalica nahrupilo na Kongres, boreći se s policijom i tražeći način da zaustave postupak kojim se trebala potvrditi izborna pobjeda Joea Bidena.

Pobuna, koju neki demokratski zastupnici smatraju pokušajem udara u izvedbi domaćih terorista, doživljava se najopasnijim napadom na američku demokratiju od Građanskog rata 1860-ih. Članove Kongresa, koje su pobunjenici nemilosrdno imali na meti, napad je potresao, a naciju razljutio, te su stoga demokrati odmah započeli s procesom Trumpovog opoziva, samo dvije sedmice prije nego što će mu završiti mandat.

Zastupnički dom je Trumpa 13. januara optužio za "poticanje na pobunu", zauvijek ga obilježivši kao predsjednika koji je dvaput opozvan. Nikad nijedan drugi visoki političar nije tako osramoćen. Predjedavajuća Zastupničkog doma, Nancy Pelosi, koja je sastavila tim od devet demokrata koji će voditi proces Trumpova opoziva, insistirala je da se suđenje treba nastaviti, i da bi u suprotnom bila narušena američka demokratija.

- Vidjet ćemo hoće li to biti Senat hrabrosti ili kukavičluka - rekla je Pelosi novinarima.

Za Trumpovu osudu potreban je glas dvije trećine senatora što znači da bi se 17 republikanaca trebalo pridružiti demokratima što je u ovom trenutku malo vjerovatno.

Trumpovi advokati su se fokusirali na dvije tačke, da je suđenje sporno jer Trump ne može biti uklonjen iz ureda u kojemu se više ne nalazi i da se njegova retorika može pripisati ustavnoj zaštiti slobode govora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.