Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump doputovao je u utorak u Pittsburg kako bi izrazio poštovanje žrtvama napada na sinagogu u kojem je poginulo 11 osoba.

Doputovao je s suprugom Melanijom Trump, kćerkom Ivankom i zetom Jaredom Kushnerom. Oko hiljadu ljudi prisustvovalo je prvom od nekoliko sprovoda žrtvama masakra.

Trump i prva dama su posjetili sinagogu i bolnicu u kojoj se nalaze ranjene osobe.

Posjeta američkog predsjednika nije oduševila jevrejsku zajednicu u Pittsburgu, koja mu je u otvorenom pismu poručila da se ”drži podalje“.

- Predsjedniče Trump, niste dobrodošli u Pittsburgh sve dok u potpunosti ne osudite bjelački nacionalizam - navedeno je u pismu.

Trump je izrazio saučešće porodicama žrtava, ali još uvijek nije osudio ovu vrstu nacionalizma, za koju mnogi vjeruju da je motiv napada.

Također, mnogi lokalni zvaničnici, uključujući gradonačelnika Pittsburgha Billa Peduta, odbili su susret s američkim predsjednikom.

Osim toga, Trumpa su u Pittsburghu dočekale hiljade demonstranata koji su ga optužili za podsticanje retorike pune mržnje koja je dovela do pucnjave.

Muškarac je u subotu otvorio vatru na vjernike u sinagogi Drvo života (Tree of Life) u saveznoj američkoj državi Pennsylvaniji. Poginulo je 11 osoba, a šest je ranjeno, uključujući četiri policajca.

Policijski zvaničnici izjavili su kako je za napad osumnjičen Robert Bowers (46) koji je na društvenoj mreži napisao da su ”Židovi djeca đavola“.