open-navfaktor-logo
search
Sukobi
Trump zbog Izraela prijeti Palestincima: "Ovi napadi donijet će vam samo patnje"
Vođa Hamasa Ismail Hanija kazao je da bi novo primirje bilo moguće ako se i Izrael obveže na prekid vatre
06.05.2019. u 08:36
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je Palestince da odustanu od mogućih daljnjih napada na Izrael nakon izbijanja sukoba između dviju strana od rata u Pojasu Gaze 2014. godine.

- Narodu Gaze: ovi teroristički napadi protiv Izraela donijet će vam samo patnje. Zaustavite nasilje i radite na postizanju mira - to se može dogoditi. Podupiremo Izrael 100 posto u odbrani njegovih građana - napisao je Trump na Twitteru kasno u nedjelju.

Hamas je ranije objavio da je spreman na novi prekid vatre s Izraelom, ako se ispune određeni uvjeti.

Vođa Hamasa Ismail Hanija kazao je da bi novo primirje bilo moguće ako se i Izrael obaveže na prekid vatre. Također je upozorio i da će se sukob nastaviti ako Izrael ne prekine desetogodišnju blokadu Pojasa Gaze.

Sukob je eskalirao tokom vikenda, kada je izraelska vojska napala više od 250 ciljeva u Gazi kao odgovor na raketne napade Palestinaca.

Izraelski i palestinski izvori objavili su da je četvero civila poginulo u napadima na Izrael u nedjelju, kao i 19 Palestinaca u Pojasu Gaze u protivnapadima izraelske vojske.

Hamas optužuje Izrael da odgađa primjenu sporazuma postignutog uz posredovanje Egipta o okončanju nasilja i ublažavanju blokade Gaze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.