Washington

Trump zatvara ured Palestinske oslobodilačke organizacije

Objavljeno: 10.09.2018. u 10:38

Američki mediji javljaju da će odluku o zatvaranju ureda u Washingtonu saopćiti savjetnik za nacionalnu sigurnost Bolton i ujedno zaprijetiti sankcijama Međunarodnom krivičnom sudu u slučaju da pokrene istragu protiv SAD-a i Izraela

Donald Trump

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa najavila je da će danas objaviti odluku o zatvranju ureda Palestinske oslobodilačke organizacije u Washingtonu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozivajući se na izjavu neimenovanog zvaničnika Bijele kuće, list “Amerikan Wall Street Journal“ najavio je da će odluku o zatvaranju vašingtonske kancelarije Palestinske oslobodilačke organizacije objaviti Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Isti izvor objavio je i draft teksta koji će Bolton pročitati, a u njemu se navodi kako Sjedinjene Američke Države (SAD) uvijek stoje uz prijateljski i saveznički Izrael.

-Trumpova administracija neće taj ured držati otvorenim dok Palestinci odbijaju stupiti u direktne i konstruktivne mirovne pregovore s Izraelom - navodi američki list.

Uporedo s tim, isti izvor najavljuje da će Trumpov savjetnik Bolton uputiti i prijetnju sankcijama Međunarodnom krivičnom sudu u slučaju da pokrene istragu protiv SAD-a i Izraela.

O toj temi se do sada službeno nisu očitovali Bijela kuća, niti State Department.

Ranije je Trump obustavio svu pomoć Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) i poručio da SAD neće pomagati Palestincima sve dok ne nastave direktne pregovore s Izraelom uz posredstvo Washingtona.

Trumpova administracija je u niz navrata saopćila da radi na "sporazumu stoljeća" koji bi trebao riješiti bliskoistočnu krizu, a palestinski predsjednik je odbio razgovarati s američkim zvaničnicima i nazvao taj plan "šamarom stoljeća".

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije