Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je Kini novim tarifama na "najmanje" 300 milijardi dolara vrijednosti kineske robe, ali dodao je kako vjeruje da Kina i Meksiko žele razriješiti razmirice u trgovinskom ratu sa Sjedinjenim Državama.

Tenzije između dviju najvećih ekonomija svijeta naglo su porasle uslijed prekida pregovora u trgovinskom ratu koji su se raspali rano u maju.

Iako je Trump u četvrtak rekao kako pregovori s Kinom i dalje traju, izravnih sastanaka nije bilo od 10. maja, od dana kada je Trump povećao tarife na 200 milijardi dolara kineske robe na 25 posto, što je natjeralo Peking na odmazdu.

- Naši pregovori s Kinom, puno zanimljivih stvari se dogodilo, vidjet ćemo što je sljedeće ... Mogu povećati tarife na još najmanje 300 milijardi dolara robe, i to ću učiniti u pravom trenutku - kazao je Trump novinarima u četvrtak, bez objašnjenja na koju je robu tačno mislio.

- Mislim da Kina želi postići dogovor, i mislim da Meksiko želi dogovor pod svaku cijenu - rekao je Trump prije ukrcavanja na Air Force One na irskoj zračnoj luci Shannon prije putovanja u Francusku na komemoraciju povodom obljetnice savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svjetskom ratu.

Kinesko Ministarstvo trgovine također je poručilo u četvrtak da će Peking morati usvojiti određene protumjere ako Washington jednostrano eskalira trgovinske tenzije. Naglasili su kako su američki pritisci ozbiljno usporili proces pregovora.

Međunarodni monetarni fond upozorio je danas da će povećanje tarifa uništiti povjerenje u tržište i kompanije, te da će usporiti globalni privredni rast za koji se trenutno vjeruje da će se popraviti sljedeće godine.

Prvi novi sastanak mogao bi se dogoditi na marginama summita financijskih čelnika G20 u Japanu, a gdje sudjeluju i američki, Steve Munchin, i kineski, Yi Gang, ministri financija.

Meksiko i SAD pregovore nastavljaju u četvrtak u Washingtonu, gdje će pokušati otkloniti američke namjere o nametanju tarifa na pet posto meksičke robe.