open-navfaktor-logo
search
Objavljen transkript
Trump vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika u vezi sa Bidenom
Transkript razgovora pokazuje da je Trump 25. jula tražio od Zelenskija da istraži kandidata Demokratske stranke Joea Bidena, čiji je sin Hunter radio za ukrajinsku naftnu kompaniju
25.09.2019. u 17:21
get url
text

Bijela kuća je objavila detalje telefonskog razgovora između predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskija.

Transkript razgovora pokazuje da je Trump 25. jula tražio od Zelenskija da istraži kandidata Demokratske stranke Joea Bidena, čiji je sin Hunter radio za ukrajinsku naftnu kompaniju.

Razgovor je dospio u žižu javnosti nakon što su američki mediji objavili da je zviždač iz obavještajne službe podnio prijavu protiv Trumpa, uznemiren zbog obećanja koje je predsjednik SAD-a, navodno, dao izvjesnom stranom lideru.

Trump je zatražio od ukrajinskog predsjednika da sarađuje s njegovim ličnim advokatom Rudyjem Giulianijem i američkim državnim advokatom Williamom Barrom. 

- Dosta se priča o Bidenovom sinu, kao i da je Biden zaustavio istragu i to zanima dosta ljudi. Šta god bi mogli učiniti s državnim advokatom bilo bi odlično - rekao je Trump, prema sažetku transkripta koji je objavilo ministarstvo pravosuđa.

- Biden se naokolo hvalio da je zaustavio istragu pa ako možete to malo pogledati... Meni to zvuči užasno - dodao je Trump.

Do razgovora sa Zelenskijem došlo je nakon što je Trump naredio svojoj administraciji da zamrzne 391 milion dolara pomoći Ukrajini.

Predstavnici Demokratske partije pokrenut će proces opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi, saopćila je da Kongres pokreće istragu koja bi mogla dovesti do opoziva predsjednika Trumpa. Pelosi se u utorak obratila američkoj javnosti i istakla da se pokreće proces opoziva koji ima tri faze, a prva faza je sama istraga.

Izjavila je da niko nije iznad zakona pa ni sam predsjednik države te da mora odgovarati za sve svoje postupke.

Objasnila je da se istraga pokreće zbog optužbi da je američki predsjednik tražio političku pomoć od Ukrajine čime je, kako je rekla, prekršio svoje ustavne ovlasti.

Pelosi je kazala da je Trump prekršio zakletvu koju je dao pri preuzimanju Ureda, izdao poverenje Amerikanaca i nacionalnu sigurnost.

Kako navode američki mediji, trenutno je 161 demokrat od njih 230 za opoziv predsjednika SAD-a. Demokratska partija Trumpa poziva na odgovornost zbog navodne prijetnje Ukrajini, što uključuje prekid američke pomoći, ukoliko ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ne pokrene istragu protiv Joea Bidena, bivšeg potpredsjednika SAD-a i trenutnog kandidata za predsjednika na izborima 2020. godine.

Trump je četvrti predsjednik u historiji SAD-a protiv kojeg je pokrenut proces opoziva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.