open-navfaktor-logo
search
Administracija
Trump uveo novo pravilo: Migranti mogu biti zadržani u pritvoru neograničeno
Pravilo će zamijeniti sudski presedan iz 1997. kojim je američkoj imigracijskoj službi ograničeno vrijeme tokom kojeg smiju u pritvoru držati djecu migrante
22.08.2019. u 09:05
get url
text

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa jučer je predstavila novo pravilo koje će dužnosnicima omogućiti pritvaranje migrantskih porodica na neodređeno vrijeme dok sudac ne donese odluku o odobravanju azila, čime je poništeno dosadašnje ograničenje od 20 dana.

Pravilo će zamijeniti sudski presedan iz 1997. kojim je američkoj imigracijskoj službi ograničeno vrijeme tokom kojeg smiju u pritvoru držati djecu migrante. Prema toj odluci obično je određen rok od 20 dana nakon kojeg se porodice moraju pustiti iz pritvora.

Ovo je već treća veća regulacija republikanske administracije u nešto više od mjesec dana kojom se pokušavaju ograničiti imigracije, a viši imigracijski dužnosnici započeli su s izvršnim djelovanjem bez službene potvrde u američkom Senatu.

Suzbijanje legalnih i ilegalnih imigracija glavno je obilježje Trumpovog predsjedanja otkako je 2016. obećao da će Meksiko platiti izgradnju zida na granici s SAD-om kako bi spriječili dolazak migranata.

Trump je u srijedu novinarima rekao da njegova administracija ozbiljno razmatra ukidanje prava na državljanstvo za djecu stranih državljana rođenu na teritoriju SAD-a, što bi bio još jedan od pokušaja potpunog ukidanja postojećih imigracijskih zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.