open-navfaktor-logo
search
Bijela kuća
Trump uklonio oznaku tajnosti s dokumenata o Rusiji i e-mail skandalu Hillary Clinton
Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je kako je institucijama dao ovlasti za uklanjanje oznake tajnosti s dokumenata koji se tiču istrage o Rusiji i e-mail skandalu Hillary Clinton, njegove protivkandidatkinje na predsjedničkim izborima 2016. godine.
07.10.2020. u 09:27
get url
text

Nakon što su američki mediji objavili da se u bilješkama bivšeg direktora Centralne obavještajne agencije (CIA) Johna Brennana, koje je Kongresu predala Nacionalna obavještajna uprava (DNI), navodi kako Hillary Clinton spominje plan o dovođenju Trumpa u vezu s Rusijom, a sve s ciljem skretanja pažnje s njenog e-mail skandala, stigla je prva reakcija američkog predsjednika. 

- Odobravam uklanjanje oznake tajnosti sa svih dokumenata u vezi s ruskom igrom (istragom), koja je najveći politički zločin u historiji SAD-a. Također dajem isto ovlaštenje za skandal s e-mailom Hillary Clinton. Dokumenti se neće uređivati - poručio je Trump. 

Američka televizija Fox New, koja je došla do bilješki koje je direktor Nacionalne obavještajne službe John Ratcliffe predstavio Kongresu, a koje još nisu podijeljene s javnošću, objavila je da je Brennan informisao bivšeg predsjednika Baracka Obamu o planu Clinton da poveže Trumpa s Rusijom. 

U bilješkama je zabilježeno da je Brennan napisao da je "jedan od Clintonovih savjetnika za vanjsku politiku sugerisao da se proizvede skandal s ciljem diskreditiranja Trumpa, u kontekstu djelovanja ruskih sigurnosnih službi u korist Trumpa i da je Clinton to odobrila". 

U Brennanovim bilješkama također se navodi da je 28. jula 2016. Obama zatražio od njega da prikupi dokaze da postoji bilo kakva veza između Trumpove kampanje i Rusije. Protiv Clinton je pokrenuta istraga zbog korištenja vlastite e-mail adrese za diplomatske poslove tokom obnašanja dužnosti šefice State Departmenta. 

Nakon što je Trump pobijedio na izborima u novembru 2016. godine, pojavila se tvrdnja da je Rusija bila uključena u američke izbore u korist Trumpa. Navodi su kasnije prerasli u istragu, a penzionisani general Michael Flynn, Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, morao je podnijeti ostavku zbog navoda da ima odnose s Rusijom. 

Istraga, koju je vodio tužilac Robert Mueller, otkrila je da je Rusija pokušala intervenisati na izborima, ali nije utvrđeno da je imala utjecaja u Trumpovu korist. 

Zastupnički dom američkog Kongresa sredinom decembra prošle godine je izglasao opoziv Trumpa, međutim da bi američki predsjednik bio smijenjen, bilo je potrebno provođenje suđenja u Senatu. Glasanju u Zastupničkom domu, nad kojim kontrolu imaju demokrate, prethodila je tromjesečna istraga optužbi o tome da je Trump vršio pritisak na Ukrajinu da istraži njegove političke rivale i uskratio američku sigurnosnu pomoć i sastanak u Bijeloj kući. Istraga je dovela do optužbi po dva osnova - za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa. 

Senat Sjedinjenih Američkih Država glasao je sa 52 naprema 48 za oslobađanje predsjednika Donalda Trumpa od optužbi za zloupotrebu položaja. Potom su senatori oslobodili američkog predsjednika i optužbi za opstrukciju Kongresa sa 53 naprema 47. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.