open-navfaktor-logo
search
Imaju novac
Trump: Ujedinjeni Arapski Emirati žele kupiti avione F-35
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump izjavio je da su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) izrazili želju da kupe borbene avione F-35 i da zvanični Washington razmatra to pitanje.
20.08.2020. u 10:02
get url
text

Trump je u razgovoru s novinarima u Bijeloj kući komentirao aktuelne teme i kazao da su UAE zemlja koja nedvojbeno ima novac da plati američke borbene avione F-35.

- To je dobra stvar jer znate da sa nekim zemljama sklapamo ugovore, a da one na kraju nemaju novac da plate robu koju im isporučimo - kazao je Trump.

Ističući kako je u razgovoru s američkim pilotima saznao da letjelice F-35 imaju veliku prednost jer su nevidljive na radarima, Trump je kazao da ti piloti izgledaju bolje od glumca Toma Cruisea koji je glumio u ratnim i akcionim filmovima.

- Vidjet ćemo šta će na kraju biti u vezi sa željom UAE da kupe avione F-35. Razmatramo to pitanje, a sigurno su pomogli u izgradnji mira na Bliskom istoku - kazao je Trump.

Komentirajući nedavno dogovoreni sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela, Trump je kazao da mnoge zemlje ubrzano rade na sklapanju takvog sporazuma, a da će u konačnici to učiniti i Iran i da će na Bliskom istoku biti uspostavljen mir.

U četvrtak će se Trump sastati s iračkim premijerom Mustafom Al-Kadhimijem, a novinarima u Bijeloj kući kazao je da je SAD već povukao većinu vojnika iz Iraka.

- Izlazimo iz tih besmislenih i beskrajnih ratova. Ustvari, nikada nismo trebali ni ulaziti u njih. Smatram da je slanje vojske u  te regije bila najveća historijska greška SAD-a. Nismo trebali uopće ići na Bliski istok - rekao je.

Ističući kako je SAD povukao vojnike i iz kriznih regija poput Sirije i Afganistana, Trump je kazao da je bilo mnogo komentara nakon odluke o povlačenju američke vojske iz sirijsko-turskog pograničnog pojasa.

- Svi su rekli da je to strašno, ali Turska zasigurno samostalno može završiti svoj posao. Imamo veoma dobre odnose sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom - kazao je Trump.

On je također kazao da su svi najavljivali katastrofu nakon povlačenja američke vojske iz Sirije, ali da se katastrofa očito nije dogodila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.