Američki predsjednik Donald Trump je proces njegovog opoziva nazvao prevarom, napominjući da mu ipak neće mnogo smetati dugo suđenje u američkom Senatu.

U obraćanju novinarima u Bijeloj kući, nakon što je Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma odobrio dvije optužbe protiv njega, Trump je osudio cijeli proces i nazvao ga "sramotnim".

- Ovo je zaista vrlo tužna stvar za našu zemlju, ali se čini da će politički biti vrlo dobra za mene - kazao je Trump, dodajući kako mu je porasla popularnost nakon priče o opozivu.

Naglasio je da želi vidjeti zviždača zbog čije su žalbe demokrati i pokrenuli opoziv.

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma SAD-a u petak je prihvatio dva članka u postupku opoziva Trumpa, a riječ je o opstrukciji Kongresa i zloupotrebi ovlasti.

Nakon dva dana rasprave, s 23 glasa za i 17 protiv prihvaćena su dva članka u postupku opoziva. Sve demokrate su glasale za, dok su se republikanci usprotivili odluci koja sada ide pred Predstavnički dom na glasanje.

Ako i Predstavnički dom prihvati barem jedan od članaka, slijedi postupak u Senatu gdje bi se američki predsjednik suočio s optužbama u ambijentu sličnom suđenju.

Još nije poznato kada će Predstavnički dom održati glasanje, ali očekuje se da se to dogodi prije obustave rada Kongresa zbog božićnih praznika iduće sedmice.