Bijela kuća

Trump: Turska operacija "Izvor mira" nije naš problem

Objavljeno: 16.10.2019. u 18:50

Također je za elemente sirijskog YPG/PKK-a kazao da "nisu anđeli"

FOTO: Arhiv

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio u srijedu da turska operacija "Izvor mira" sjeveroistoku Sirije nije problem SAD-a.

- Turska operacija Izvor mira nije naš problem, to je pitanje između Turske i sirijskog režima - rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Dodao je stoga kako bi to pitanje trebalo biti riješeno između Republike Turske i režima Bashara al-Assada.

Također je za elemente sirijskog YPG/PKK-a kazao da "nisu anđeli".

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju "Izvor mira", čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je jučer kazao da je od terorista oslobođeno područje od skoro hiljadu kilometara kvadratnih i da će operacija trajati do konačne neutralizacije prijetnje.

PYD/YPG je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Europskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi oružanu borbu protiv Turske.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije