Dan nezavisnosti

Trump: Slavimo našu historiju, naš narod, naše heroje

Objavljeno: 05.07.2019. u 09:09

Budućnost američke slobode počiva na ramenima muškaraca i žena spremnima braniti je, istaknuo je Trump

FOTO: Twitter

Dok su američki borbeni avioni letjeli iznad glava, američki predsjednik Donald Trump hvalio je u četvrtak u Washingtonu američku vojsku i ohrabrivao mlade da se pridruže oružanim snagama, u govoru na proslavi Dana nezavisnosti za koju njegovi kritičari kažu da ju je pretvorio u politički skup, prenosi Reuters. 

Sa stepenica Lincoln Memoriala, gdje je Martin Luther King 1963. održao svoj čuveni govor "I Have a Dream", Trump je poručio da "slavimo našu historiju, naš narod, naše heroje koji ponosno brane našu zastavu, hrabre muškarce i žene američke vojske". 

-Budućnost američke slobode počiva na ramenima muškaraca i žena spremnima braniti je - istaknuo je u govoru koji je prekidala vojna muzika i preleti borbenih aviona.

Trump, republikanac, koji je bio inspiriran da izvede vojnu paradu nakon što je vidio sličnu ceremoniju u Francuskoj, odbacio je  prije ceremonije zabrinutosti  o troškovima i militarističkom prizvuku obilježavanja Dana nezavisnosti.

-Naš je narod danas jači nego ikada prije. Sada je najjači -rekao je Trump s platforme ispred slavnog spomenika.

Povremeno se moglo čuti skandiranje oduševljene publike: "USA! USA! USA!".

Trump je pohvalio američku vojsku. Uz dobro planiranu koreografiju, ispričao je o svakoj vojnoj oblasti prije odvojenih, spektakularnih preleta  vojnih aviona.

-Slavimo svoju historiju, naše ljude i heroje koji s ponosom brane našu zastavu: hrabri muškarci i žene vojnici Sjedinjenih Država - rekao je Trump.

Više od 65 godina, dodao je, nijedna neprijateljska avijacija nije uspjela ubiti nijednog američkog vojnika, zato što nebo pripada Sjedinjenim Američkim Državama.

Prelet aviona Air Force One dogodio se nenajavljen i bez fanfara. No, nizak i spektakularan prelet šest F-18 poznatih kao "Plavi anđeli" na kraju Trumpovog govora oduševio je publiku. Neki su ljudi uzvikivali "Četiri godine!", kao podršku  predsjedniku.

Trump je odao počast američkoj graničnoj patroli,  imigracijskim i carinskim službama, koje su imale vodeću ulogu u provedbi njegove teške imigracijske politike, piše Reuters.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije