Strateška ideja

Trump se nije šalio: Evo zbog čega Amerikanci žele kupiti Grenland

Objavljeno: 19.08.2019. u 12:36

Prije Trumpa Grenland je želio kupiti i predsjednik SAD-a Harry Truman

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je jučer novinarima da želi od Danske kupiti Grenland. Odgovorila mu je danska premijerka Mette Frederiksen jasno poručivši kako se nada da Trumpova ideja nije ozbiljna, te dodala da Grenland nije na prodaju. Američki je predsjednik kazao da se radi o strateški zanimljivoj ideji, a ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow je dao objašnjenje o namjerama SAD-a.

-Danska je naš saveznik, a Grenland je strateško mjesto i imaju puno vrijednih minerala - kazao je, dodajući kako ne želi predviđati ishod, pišu američki medjii.

A da se Trump nije šalio, govori i činjenica da je prije njega Grenland želio kupiti predsjednik SAD-a Harry Truman. On je 1946. godine Danskoj za Grenland ponudio 100 miliona dolara u zlatu.

Danci su odbili njegovu ponudu, ali su dogovorili da Amerikanci imaju pravo na kontrolu avio baze Thule na Grenlandu. Truman je, kako se navodi, želio kupiti Grenland, budući da je on praktično bio granica između dvije sile, SAD-a i SSSR-a. Amerikanci su na Grenlandu, u slučaju eventualnog rata sa SSSR-om, namjeravali pozicioniati vojne avione, kako bi bili u blizini Moskve i mogli pravovremeno reagirati. Informacije o tadašnjim namjerama Amerikanaca u javnost su dospjele tek 1991. godine, kada su objavljeni arhivski dokumenti.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije