open-navfaktor-logo
search
Nakon opoziva
Trump se iz Ovalnog ureda možda i posljednji put obratio naciji: Dragi Amerikanci...
Američki predsjednik Donald Trump obratio se javnosti prvi put nakon što ga je Zastupnički dom Kongresa opozvao.
14.01.2021. u 08:15
get url
text

No, Trump se u petominutnom govoru niti jednom nije osvrnuo na opoziv koji je u srijedu izglasan u Zastupničkom domu, već je pričao o prošlosedmičnim neredima u Washingtonu.

U obraćanju Trump kaže kako osuđuje opsadu Kapitola, ali nije preuzeo nikakvu odgovornost za upad njegovih pristalica u zgradu Kongresa. Izjavio je i kako nijedan njegov istinski pristalica nikad ne bi podržao političko nasilje.

- Nasilje je suprotno svemu u što vjerujem i za što se zalaže naš pokret - izjavio je Trump u govoru.

- Nijedan moj istinski pristalica nikad ne bi podržao političko nasilje. Nijedan moj istinski pristalica ne bi mogao nepoštivati provedbu zakona ili našu veliku američku zastavu. Nijedan moj istinski pristalica nikada nije mogao prijetiti ili uznemiravati svoje kolege Amerikance. Ako učinite bilo koju od ovih stvari, ne podržavate naš pokret, već ga napadate. I napadate našu zemlju. Ne možemo to tolerirati - rekao je Trump o onima koji su prošle srijede divljali na Kapitolu noseći njegovo ime na zastavama i majicama.

- Svojim postupcima se možemo izdignuti iznad zlobe i pronaći zajednički jezik i svrhu - poručio je Trump.

Iako mu je zabranjen pristup Twitteru, Trump je video obraćanja ipak uspio objaviti na toj društvenoj mreži i to na profilu Bijele kuće. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.