Opet šokira

Trump saudijskom kralju: Mi vas štitimo, morate platiti našu vojsku

Objavljeno: 03.10.2018. u 16:24

Američki predsjednik nije precizirao kada je to rekao saudijskom monarhu, ali te izjave dolaze u jeku rasta cijena nafte u SAD-u

Donald Trump sa saudijskim kraljem

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da Saudijska Arabija i njen kralj ne bi izdržali niti dvije sedmice bez vojne podrške Sjedinjenih Američkih Država.

- Štitimo Saudijsku Arabiju. Ja volim kralja Salmana, ali kažem - kralju, mi vas štitimo, bez nas možda ne biste bili tu niti dvije sedmice i zato morate platiti za našu vojsku - rekao je Trump.

Američki predsjednik nije precizirao kada je to rekao saudijskom monarhu, ali te izjave dolaze u jeku rasta cijena nafte u SAD-u.

Saudijska Arabija je najveći izvoznik nafte na svijetu i u praksi lider naftnog bloka OPEC, koji Trump kritikuje zbog visokih cijena tog energenta.

Saudijska državna novinska agencija navodi da je Trump u subotu pozvao kralja Salmana na razgovor o održanju distribucije koja bi osigurala stabilnost na tržištu nafte i globalni ekonomski razvoj, prenosi Al Jazeera.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije