Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump osudio je napad u tržnom centru u El Pasu u saveznoj državi Teksas, nazvavši je "odvratnim činom".

- Današnja pucnjava u El Pasu nije samo tragična, već i čin kukavičluka. Znam da svi zajedno u ovoj zemlji osuđujemo današnji odvratni čin - napisao je Trump na Twitteru te dodao:

- Ne postoje razlozi niti izgovori koje će ikada opravdati ubijanje nevinih ljudi. Melanijine i moje misli i molitve su s ljudima u Teksasu - poručio je.

S druge strane, sudeći prema fotografijama sa društvenih mreža, čini se da je napadaču uzor bio upravo aktuelni američki predsjednik.

Napadač naoružan puškom u subotu je ubio 20 ljudi u Walmartu u El Pasu i ranio ih više od 20 prije nego što je uhapšen. Osumnjičeni je identificiran kao Patrick Crusius, 21-godišnji bijelac iz teksaškog gradića Allena na području Dallasa, nešto više od 1000 kilometara udaljenog od El Pasa.

Narednik tamošnje policije Robert Gomez rekao je da je osumnjičeni odveden u pritvor bez incidenata. Televizijska stanica KTSM objavila je na svojim web stranicama dvije fotografije navodeći da je na njima osumnjičeni snimljen sigurnosnim kamerama u trenutku kada je ulazio u Walmart. Slike pokazuju mladog bijelca s naočalama, u vojničkim hlačama i tamnoj majici kratkih rukava kako pokazuje pušku u napadačkom položaju. Čini se da ima slušalice ili štitnike za uši.

Objavljujući broj poginulih na konferenciji za novinare, teksaški guverner Greg Abbott rekao je da je ovo "jedan od najsmrtonosnijih dana u historiji Teksasa".