open-navfaktor-logo
search
Zaustaviti nerede
Trump pozvao Nacionalnu gardu na intervenciju zbog dešavanja ispred Kongresa
Američki predsjednik Donald Trump naredio je Nacionalnoj gardi da interveniše zbog događaja ispred Kongresa, javlja Anadolu Agency (AA).
06.01.2021. u 22:29
get url
text

- Po direktivi predsjednika Donalda Trumpa, Nacionalna garda i federalne snage sigurnosti su na putu ka zgradi Kongresa. Ponavljamo poziv predsjednika Trumpa na smirenost i nenasilje - napisala je glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany na Twitteru.

Nakon mitinga ispred Bijele kuće, nekoliko hiljada demonstranata uputilo se ka zgradi Kapitola, u kojoj je Kongres, gdje su prošli kroz barikade i pokušali ući u zgradu. Nakon sukoba s policijom, grupa demonstranata je ušla u zgradu i čak se probila do sprata na kojem je Senat.

Zaustavljena je rasprava o Elektorskom koledžu, a evakuirani su potpredsjednik države Mike Pence i zastupnici Kongresa. Trump je putem Twittera pozvao svoje pristalice na smirenost. Na snimcima koji kruže internetom vidljivo je kako je jedna naoružana osoba došla pred ulaz  te da je policija povukla oružje pokušavajući zaustaviti demonstranta.

Nakon tih snimaka je stigla informacija da je ranjena jedna žena. Ipak, nije poznat njen identitet ni način na koji je upucana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.