open-navfaktor-logo
search
Operacija u Siriji
Trump pozvao Evropu da iz Sirije primi i procesuira teroriste ISIL-a
Evropa ih treba primiti nazad nakon brojnih zahtjeva. Trebaju to učiniti sada, poručio je Trump na Twitteru i dodao da se "najgori" teroristi ISIL-a nalaze u SAD-u
14.10.2019. u 09:17
get url
text

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump pozvao je jutros vlasti evropskih zemalja da prihvate i procesuiraju pripadnike terorističke organizacije ISIL koji se nalaze u zatvorima u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

- Evropa ih treba primiti nazad nakon brojnih zahtjeva. Trebaju to učiniti sada - poručio je Trump na Twitteru i dodao da se "najgori" teroristi ISIL-a nalaze u SAD-u.

Trump je također poručio da se ne smije dozvoliti da teroristi pobjegnu iz pritvora u jeku operacije "Izvor mira" koju Turske oružane snage provode na sjeveroistoku Sirije.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju "Izvor mira", čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Turske snage operaciju provode protiv terorističke organizacije YPG/PKK, a iz Ankare je saopćeno da će turske snage preuzeti teroriste ISIL-a iz pritvorskih centara u tom dijelu Sirije.

Najadekvatnijim rješenjem Ankara smatra to da se teroristi predaju zemljama odakle su došli u Siriju i da se procesuiraju u tim zemljama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.