open-navfaktor-logo
search
Bijela kuća
Trump potpisao uredbu o reformi policije
Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu o reformi policije, tri sedmice nakon smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu što je pokrenulo val protesta u cijeloj zemlji ali i šire.
16.06.2020. u 21:38
get url
text

Uredbom su, između ostalog, planirani kreiranje savezne baze podataka koja bi pratila nasilno ponašanje policajaca, zabrana taktike gušenja pri privođenju, osim kada je ugrožen život policajca, pojačana obuka radi smirivanja konfliktnih situacija te finansijska pomoć države lokalnim policijskim stanicama. Trump je u obraćanju novinarima u Bijeloj kući kazao da je prije potpisivanja uredbe razgovarao sa porodicama Afroamerikanaca koji su bili žrtve policijske brutalnosti.

- Ti ljudi su izgubili svoje najmilije tokom policijske intervencije. Znajte da američki narod dijeli vašu tugu i bol. Vaši najmiliji nisu umrli uzalud. Mi smo jedan narod, zajedno tugujemo, a zajedno se i oporavljamo - kazao je Trump.

Istakao je ipak da se i dalje protivi ideji smanjenja broja policajaca ili smanjenju finansijskih sredstava za policiju.

- Američki narod dobro zna da bi bez policije došlo do haosa i anarhije. Ako nema sigurnosti, imali bismo katastrofu - dodao je američki predsjednik, tvrdeći da policajci čuvaju ulice i američke građane.

- Ipak, moramo povećati odgovornost, transparentnost i izdvojiti veća sredstva za policijsku obuku. Smanjenje kriminala i podizanje standarda za policajce nikako nisu u koliziji - rekao je.

Naglasio je kako je najvažnije osigurati poštivanje zakona i javnog reda u cijeloj zemlji, dodajući da je federalna vlada spremna uraditi sve kako bi se to i desilo. Istakao je ipak da će policiji biti zabranjeno da prilikom privođenja pritišće vrat osumnjičene osobe.

Uredba o reformi policije također nalaže formiranje certificiranih tijela za obuku policajaca sa posebnim fokusom na savladavanje tehnika deeskalacije i standarda upotreba sile, a također će biti zabranjeno zapošljavanje otpuštenih policajaca u nekoj drugoj policijskoj stanici.

Predviđena je i uspostava službi za zajednički odgovor, sistema u kojem bi policijski službenici, u saradnji sa socijalnim radnicima, odgovarali na pozive koji nisu direktno povezani s nasiljem, posebno one koji se tiču zabrinutosti u vezi s problemima mentalnog zdravlja i upotrebe droge.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.