Američki predsjednik Donald Trump podržao je proteste koji su sinoć počeli u Teheranu, najprije kao komemorativni skup za poginule putnike oborenog aviona Ukrainian Airlinesa, a potom prerasli u antirežimski protest.

- Moja administracija će i dalje biti uz vas. Hrabrim ljudima Irana: Bio sam s vama od početka svoga mandata i moja administracija nastavit će biti uz vas. Pomno pratimo vaše proteste i nadahnuti smo vašom hrabrošću - napisao je Trump na Twitteru.

Dodao je da iranske vlasti trebaju dati dozvole organizacijama za ljudska prava da prate šta se tamo događa i da prave svoje izvještaje.

Kako je poručio, ne smije doći do još jednog "masakra mirnih demonstranata", niti isključenja interneta. "Svijet posmatra", poručio je Trump.

Američki predsjednik je potom svoje poruke na Twitteru objavio i na perzijskom jeziku.

Skup u znak sjećanja na žrtve, putnike aviona Ukrainian Airlinesa za koji je potvrđeno da ga je oborio iranski protuzračni sistem, organizovan je sinoć ispred Univerziteta Amir Khabir u Teheranu.

Skup je proticao mirno, a okupljeni su potom počeli uzvikivati antirežimske parole poput "Stidi se, Revolucionarna gardo, ostavite ovu zemlju na miru", "Smrt diktatoru", "Ostavka, lažovi", "Ostavka, glavni komandante Oružanih snaga Khamnei".

Nakon oštrih parola, pripadnici iranske specijalne policije intervenisali su protiv okupljene mase. Ulice koje vode ka mjestu okupljanja su zatvorene, a pješacima je zabranjen prilaz.