open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SAD-a
Trump planira ukinuti pravo na državljanstvo stečeno rođenjem
Predsjednikovo protivljenje ustavnoj odredbi konkretno se odnosi na činjenicu da dijete rođeno u SAD-u od imigrantskih roditelja - bez obzira na to da li su oni liegalno u zemlji ili ne - automatski dobija američko državljanstvo
30.10.2018. u 15:26
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump planira ukinuti pravo na državljanstvo za svaku osobu rođenu u Sjedinjenim Državama - zagarantirano četrnaestim amandmanom američkog Ustava, izjavio je on u intervjuu čiji su djelovi objavljeni u utorak.

Iako Trump tvrdi da može promijeniti tu ustavnu odredbu predsjedničkim izvršnim ukazom, to je daleko od sigurnog: time otvara put za proces promjene ustava koji ne uključuje predsjednički dekret.

Njegovi komentari objavljeni su neposredno uoči usijanih kongresnih izbora na kojima će američki predsjednik pitanje imigracije staviti na vrh svoje agende.

- Uvijek su mi govorili da je za to potreban ustavni amandman. Zamislite šta? Nije potreban. Sada mi govore da je samo potreban izvršni predsjednički ukaz - izjavio je  Trump u intervjuu za Axios.

Predsjednikovo protivljenje ustavnoj odredbi konkretno se odnosi na činjenicu da dijete rođeno u SAD-u od imigrantskih roditelja - bez obzira na to da li su oni liegalno u zemlji ili ne - automatski dobija američko državljanstvo.

- Mi smo jedina zemlja u svijetu gdje osoba koja dođe tu dobije bebu i ona je narednih 85 godina u suštini američki građanin sa svim pogodnostima koje to donosi. To je smješno. To je tako smješno da se mora ukinuti - kazao je.

Trump je izjavio da je razgovarao sa svojim pravnim savjetnikom o toj temi i o promjenama u takvoj praksi.

- To je u procesu, to će se desiti - mojim izvršnim ukazom - izjavio je američki predsjednik, prenosi  AFP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.