open-navfaktor-logo
search
Objava na Twitteru
Trump optužio Kinu da trgovinskim sankcijama želi utjecati na američke izbore
Zvanični Peking je poručio da će uvesti "kontramjere" na nove carine kojima je u ponedjeljak zaprijetio Washington, što je dodatno zaoštrilo trgovinski rat dviju zemalja
18.09.2018. u 18:20
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump je optužio Kinu da svojim trgovinskim sankcijama "želi utjecati" na američke izbore za Kongres koji će se održati u novembru ove godine.

Zvanični Peking je poručio da će uvesti "kontramjere" na nove carine kojima je u ponedjeljak zaprijetio Washington, što je dodatno zaoštrilo trgovinski rat dviju zemalja.

- Kina je otvoreno poručila da aktivno pokušava utjecati na naše izbore i promijeniti ih, napadajući naše poljoprivrednike, naše stočare i naše industrijske radnike jer su mi odani - objavio je Trump na Twitteru.

Dodao je da je Kina dugo godina, kako je napisao, iskorištavala njegovu zemlju.

- Kina je dugi niz godina iskorištavala Sjedinjene Američke Države na trgovinskom planu. Oni znaju da ja znam kako to prekinuti - poručio je američki predsjednik na društvenoj mreži.

Predsjednik SAD-a je samo dan ranije i zvanično uveo carinu od 10 posto za 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz. Trump je također u ponedjeljak izložio vremenski plan prema kojem će se Kini uvoditi "nove carine".

Osim toga, Bijela kuća je i u julu i augustu uvela mjere koje su se odnosile na uvoz kineske robe čija je godišnja vrijednost 50 milijardi dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.