Objava na Twitteru

Trump optužio Kinu da trgovinskim sankcijama želi utjecati na američke izbore

Objavljeno: 18.09.2018. u 18:20

Zvanični Peking je poručio da će uvesti "kontramjere" na nove carine kojima je u ponedjeljak zaprijetio Washington, što je dodatno zaoštrilo trgovinski rat dviju zemalja

Američki predsjednik Donald Trump je optužio Kinu da svojim trgovinskim sankcijama "želi utjecati" na američke izbore za Kongres koji će se održati u novembru ove godine.

Zvanični Peking je poručio da će uvesti "kontramjere" na nove carine kojima je u ponedjeljak zaprijetio Washington, što je dodatno zaoštrilo trgovinski rat dviju zemalja.

- Kina je otvoreno poručila da aktivno pokušava utjecati na naše izbore i promijeniti ih, napadajući naše poljoprivrednike, naše stočare i naše industrijske radnike jer su mi odani - objavio je Trump na Twitteru.

Dodao je da je Kina dugo godina, kako je napisao, iskorištavala njegovu zemlju.

- Kina je dugi niz godina iskorištavala Sjedinjene Američke Države na trgovinskom planu. Oni znaju da ja znam kako to prekinuti - poručio je američki predsjednik na društvenoj mreži.

Predsjednik SAD-a je samo dan ranije i zvanično uveo carinu od 10 posto za 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz. Trump je također u ponedjeljak izložio vremenski plan prema kojem će se Kini uvoditi "nove carine".

Osim toga, Bijela kuća je i u julu i augustu uvela mjere koje su se odnosile na uvoz kineske robe čija je godišnja vrijednost 50 milijardi dolara.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije