open-navfaktor-logo
search
Održana ceremonija
Trump odlikovao vojnog psa ranjenog u akciji ubijanja vođe ISIL-a Al-Baghdadija
Mislim da je Conan ustvari znao šta se dešava tokom operacije. On je poseban pas, kazao je Trump na ceremoniji u dvorištu Bijele kuće
26.11.2019. u 08:00
get url
text

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump odlikovao je Conana, vojnog psa koji je ranjen u operaciji američkih specijalaca, u kojoj je ubijen bivši vođa terorističke organizacije ISIL Abu Bakr al-Baghdadi.

Ceremonija je održana u Rose bašti u kompleksu Bijele kuće u Washingtonu, a Trump je kazao da je Conan najvjerovatnije postao najpoznatiji pas na svijetu.

Trump je pohvalio psa Conana za doprinos u akciji koju su američki specijalci izveli 26. oktobra na periferiji sirijskog Idliba.

- Mislim da je Conan ustvari znao šta se dešava tokom operacije. On je poseban pas - kazao je Trump.

Al-Baghdadi je 2013. godine osnovao terorističku organizaciju ISIL i proglasio takozvani halifat na području okupiranih sjevernosirijskih i sjevernoiračkih regija. Vlasti SAD-a od tada su nudile nagradu od 25 miliona dolara za informaciju koja može dovesti do hvatanja ili neutralizacije Al-Baghdadija.

Teroristička organizacija ISIL doživjela je veliki poraz u Siriji i Iraku, a preostale ćelije te terorističke grupe nedavno su saopćile da je za Al-Baghdadijevog nasljednika izabran izvjesni Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.