open-navfaktor-logo
search
Washington
Trump o ukidanju sankcija Iranu: Ne, hvala
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump odbio je iranski prijedlog za ukidanje sankcija Teheranu.
26.01.2020. u 09:49
get url
text

-Ministar vanjskih poslova Irana kaže da Teheran želi pregovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali traži da sankcije budu uklonjene. Ne, hvala! - napisao je Trump na Twitteru.

Trumpov komentar dolazi nakon izjava iranskog ministra vanjskih poslova Javada Zarifa, koji je u untervjuu za njemački magazin Der Spiegel izjavio da SAD moraju ukinuti ekonomske sankcije kako bi se vratili za pregovarački sto s Iranom. 

-Trumpova administracija može prepraviti svoju prošlost, ukinuti sankcije i vratiti se pregovorima. Mi smo još uvijek za pregovaračkim stolom. Oni su ti koji su ga napustili - rekao je Zarif.

Američko-iranski odnosi dodatno su zategnuti posljednjih sedmica, nakon što su iranski general Qassem Soleimani i zamjenik komandanta snaga Hashdi al-Shaabija Abu Mahdi al-Muhandis ubijeni u zračnom američkom napadu izvedenom 3. januara nedaleko od aerodroma u Bagdadu.

Iranska revolucionarna grada potom je 8. januara izvela napad na američku bazu Ain al-Asad u Iraku. Sredinom 2015. godine Iran je potpisao nuklearni sporazum s grupom zemalja P5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija plus Njemačka).

Iran temelji korake na smanjenju svojih obaveza u nuklearnom sporazumu na temelju člana 36. Sporazuma, koji, ukoliko sankcije ne budu ukinute, ima pravo obustaviti sporazum u potpunosti ili djelimično.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.