open-navfaktor-logo
search
"Mrzi taj incident"
Trump o ubistvu Khashoggija: Možda bi čitav svijet trebao biti odgovoran
U povodu Dana zahvalnosti, Trump je u obraćanju novinarima na Floridi kazao da ne postoji dovoljno dokaza da bi se saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Salman pozivao na odgovornost
22.11.2018. u 20:00
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump je, komentarišući slučaj ubistva novinara Jamala Khashoggija, kazao da bi "možda čitav svijet trebao biti odgovoran", javlja Anadolu Agency (AA).

U povodu Dana zahvalnosti, Trump je u obraćanju novinarima na Floridi kazao da ne postoji dovoljno dokaza da bi se saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Salman pozivao na odgovornost.

- Možda bi čitav svijet trebao biti odgovoran, jer je svijet prljavo mjesto - kazao je Trump, ističući i kako odbacuje tvrdnje da je bin Salman znao za ubistvo Khashoggija.

- Možda je bin Salman znao, a možda i nije - kratko je rekao Trump novinarima.

Dodao je ipak kako mrzi način na koji se pokušao zataškati cijeli ovaj slučaj.

- Mrzim ovaj incident, mrzim način na koji se pokušao zataškati slučaj. Ali mogu vam kazati da saudijski princ mrzi ovu situaciju više od mene - kazao je Trump.

Na kraju je komentarisao i tvrdnje Centralne obavještajne agencije (CIA) da je upravo bin Salman izdao naredbu za Khashoggijevo ubistvo, ističući da se radi samo o sumnjama ove obavještajne agencije.

- Ova agencija ima određene sumnje, ali još nije donijela konačan zaključak - istakao je Trump.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista "The Washington Post", ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.