open-navfaktor-logo
search
Kina kriva za koronavirus
Trump o rastu broja trovanja dezinficijensom u SAD-u: Ne mogu shvatiti zašto
Američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je u ponedjeljak navečer da je Kina mogla zaustaviti koronavirus prije nego što se proširio svijetom i rekao je da njegova administracija provodi "ozbiljne istrage" kako bi saznala šta se tačno dogodilo.
28.04.2020. u 07:33
get url
text

- Provodimo ozbiljne istrage... Nismo sretni s Kinom - rekao je Trump na konferenciji za medije organiziranoj u Vrtu ruža Bijele kuće.

- Mi smatramo da se to moglo zaustaviti na izvorištu. To je moglo biti brzo zaustavljeno i tada se ne bi proširilo cijelim svijetom.

Govoreći o slučajevima zaraze u Sjedinjenim Državama, Trump je rekao da je broj oboljelih od COVID-19 u padu ili se stabilizira širom zemlje.

- U svim slučajevima ide nabolje - kazao je i dodao: Ovo je stvarno užasna situacija s kojom smo suočeni, ali oni napreduju.

Dodao je da se javlja "glad" za povratkom na posao. 

- Osiguravanje zdravlja naše privrede ključno je za osiguravanje zdravlja naše nacije - ti ciljevi idu u paru - istaknuo je.

Trump je rekao da je "neko" davno mogao zaustaviti pandemiju, "nepotrebnu smrt" uslijed COVID-19.

- Toliko nepotrebne smrti je bilo u ovoj zemlji - rekao je.

- To je moglo biti zaustavljeno, ali izgleda da je neko davno odlučio da to neće napraviti tako i cijeli svijet pati zbog toga.

Na pitanje novinara zaslužuje li predsjednik reizbor ako izgubi više Amerikanaca u šest sedmica nego što ih je poginulo u Vijetnamskom ratu, Trump se nije dao smesti.

- Da, izgubili smo puno ljudi, ali ako pogledate prvotne projekcije koje su bile 2,2 miliona, mi vjerojatno idemo prema 60.000 do 70.000 - kazao je.

- To je daleko previše, jedna osoba je previše. Mislim da smo donijeli mnogo stvarno dobrih odluka - dodao je navevši kao primjere zatvaranje granice i "nevjerovatan" posao koji je njegova vlada napravila s respiratorima.

 Zamoljen da komentira porast broja trovanja sredstvima za čišćenje i dezinfekciju u državi Marylandu nakon što je predložio da bi se ona mogla koristiti u liječenju COVID-19, Trump je rekao kako ne može shvatiti zašto je do toga došlo.

- Ne mogu shvatiti zašto. Ne mogu to shvatiti. 

Trump o Kim Jong-unu

Američki predsjednik je izjavio da zna kako je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un te da se nada da je dobro nakon nagađanja posljednjih dana o njegovom zdravstvenom stanju.

- Ne mogu vam tačno reći - kazao je Trump odgovarajući na pitanje o Kimovom zdravstvenom stanju.

- Da, imam dobru ideju, ali ne mogu sada govoriti o tome. Samo mu želim dobro. Nadam se da je dobro. Znam kako je, relativno govoreći. Vidjet ćemo, vjerovatno ćete čuti u ne tako dalekoj budućnosti - kazao je.

Datum izbora ostaje isti

Na pitanje je li razmatrao odgodu predsjedničkih izbora predviđenih za novembar, Trump je odgovorio da "nikada nije razmišljao o promjeni datuma izbora".

- Zašto bih to učinio? 3. novembra. To je dobar broj.

Joe Biden, vjerovatni kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima, rekao je u četvrtak da će Donald Trump sve učiniti ne bi li odgodio izbore i tako sačuvao izglede za pobjedu, objavio je Index.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.