open-navfaktor-logo
search
Reakcija na knjigu
Trump o bivšem savjetniku Boltonu: On je lažov i luđak, svi u Bijeloj kući ga mrze
Američki predsjednik Donald Trump odbacio je tvrdnje bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Johna Boltona koji u svojoj knjizi za Trumpa tvrdi da je tražio podršku Kine na izborima 2020. i podržavao politiku Kine.
18.06.2020. u 08:44
get url
text

Trump se oglasio nakon što su američki mediji objavili dijelove knjige Johna Boltona pod nazivom "Soba gdje se to dogodilo: Memoar Bijele kuće", koja bi trebala izaći do kraja mjeseca. Trump se osvrnuo na navode Boltona u kontekstu njegove politike prema Kini i drugim zemljama. 

Tokom telefonskog uključenja u program televizije FOX, Trump je u svom odgovoru Boltonu poručio kako "nijedan američki predsjednik do danas nije tretirao Kinu i Rusiju na takav žestok način kao ja." 

U vezi s tvrdnjama Boltona Trump je govorio i za "Wall Street Journal", tom prilikom je branio politiku američke administracije prema Kini, odbacivši tvrdnje da daje podršku toj zemlji u kontekstu ujgurskog pitanja. 

Na tvrdnju da je dao podršku kineskom predsjedniku Xi Jipingu za formiranje koncentracionih logora u ujgurskoj autonomnoj regiji Xinjiang, Trump je rekao da to nije tačno, potkrepljujući to riječima da je danas odobrio zakon kojim se Kini zbog toga nameću sankcije. 

- Bolton je lažov. Svi u Bijeloj kući ga mrze. On zapravo nikad nije ni bio mnogo voljena i cijenjena osoba. Kako smo ga upoznavali naše poštovanje prema njemu je bilo sve manje. Lično sam mislio da je on lud - rekao je Trump. 

Trumpova administracija jučer je pokrenula tužbu kako bi spriječila objavljivanje knjige autora Johna Boltona, a u tužbi se navodi kako ta knjiga "sadrži povjerljive državne podatke čija bi objava mogla ugroziti nacionalnu sigurnost". 

Donald Trump je optužio Boltona da nije završio pregled prije puštanja knjige u štampu kako bi se osiguralo da nema sadržaja koji bi trebao ostati privatan. 

Boltonov advokat Chuck Cooper rekao je da njegov klijent mjesecima pažljivo sarađuje sa stručnjacima Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće kako bi izbjegao objavljivanje povjerljivih podataka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.