Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da lično nije poslušao tonske snimke nastale tokom svirepog ubistva novinara Jamala Khashoggija u saudijskoj ambasadi u Istanbulu.

Trump je u izjavi za američku televizijsku mrežu Fox potvrdio da su vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u posjedu tonskih snimaka snimljenih tokom Khashoggijevog ubistva i da je detaljno informiran o njihovom sadržaju.

- Nisam htio da ih lično poslušam, nemam ni razloga za to. Ti snimci su puni nasilja i divljaštva - kazao je Trump.

On je podsjetio da je SAD već nametnuo sankcije osumnjičenim saudijskim zvaničnicima.

- Istodobno, radi se o našem savezniku i ne želim ostaviti saveznika koji je veoma dobar na mnogim poljima - kazao je Trump.

Američki mediji ranije su objavili kako je Centralna obavještajna agencija (CIA) utvrdila da je naredbu za ubistvo Khashoggija izdao saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Salman.

- Još uvijek se CIA nije službeno izjasnila. Rano je za to jer izvještaj nije završen. U naredna dva dana, u ponedjeljak ili u utorak imat ćemo kompletiran izvještaj - kazao je sinoć Trump.

Kolumnista lista The Washington Post ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.