open-navfaktor-logo
search
Amerikanci na ulicama
Trump nije iznad vladavine prava
Sklonite ruke s Muellera, odjekivalo je 7. avenijom dok su se demonstranti iz pravca Times Squeara kretali prema trgu Union
09.11.2018. u 10:41
get url
text
Protesti protiv Donalda Trumpa u SAD
get url
text

Stotine hiljada stanovnika u brojnim gradovima Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izašlo je na ulice sa zahtjevom da se specijalnom tužiocu Roberu Muelleru dozvoli da okonča istragu o ruskom utjecaju na američke predsjedničke izbore, javlja Anadolu Agency (AA). 

Građani u brojnim saveznim američkim državama su izrazili nezadovoljstvo zbog miješanja predsjednika Donalda Trumpa u istragu o Rusiji, te zatražili da specijalni tužilac dovede do kraja istragu koja je pokrenuta nakon tvrdnji o uplitanju Rusije u predsjedničke izbore krajem 2016. godine. 

- Niko nije iznad vladavine prava -  jedna je od parola koja se često mogla čuti tokom sinoćnjeg okupljanja građana u New Yorku. 

- Sklonite ruke s Muellera - odjekivalo je 7. avenijom dok su se demonstranti iz pravca Times Squeara kretali prema trgu Union. Demonstranti su također nosili i transparente s porukama "Zaštitite Ustav", "Zaštitite Muellera", "Trump/Pense moraju otići", "Trump nije iznad vladavine prava"...

Demonstranti su, alaudirajući na odluku Bijele kuće da oduzme akreditaciju novinaru CNN-a Jimu Acosti nakon prepirke novinara s predsjednikom Donaldom Trumpom, uputili jasnu poruku: "Ostavite medije na miru". 

Jedan od elemenata koji je posebno utjecao na pokretanje protesta u SAD-u je odluka ministra pravde Jeffa Sessionsa da se povuče iz istrage o Rusiji, a po želji predsjednika Trumpa. Matthew Whitaker, koji je privremeno zamijenio Sessionsa, istog dana je pozvao da se umanji dimenzija istrage. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.