Doputovao u Pariz

Trump: Macronova sugestija o stvaranju evropske vojske "veoma uvredljiva"

Objavljeno: 10.11.2018. u 13:18

Francuski predsjednik Macron sugerirao je da Evropa počne stvarati vlastitu vojsku u cilju zaštite od SAD-a, Kine i Rusije. Voma uvredljivo - navodi Trump u tweetu

Američki  predsjednik Donald Trump, koji je u petak navečer doputovao u Pariz kako bi tokom vikenda prisustvovao ceremonijama obilježavanja stoljetnice kraja Prvog svjetskog rata, izjavio je da je sugestija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da Evropa počne stvarati vlastitu vojsku kako bi s zaštitila od SAD-a i drugih zemalja "veoma uvredljiva".

- Francuski predsjednik Macron sugerirao je da Evropa počne stvarati vlastitu vojsku u cilju zaštite od SAD-a, Kine i Rusije. Voma uvredljivo - navodi Trump u tweetu.

- Evropa bi, međutim, trebala platiti svoj udio u NATO-u, koga SAD značajno subvencionira - dodao je američki predsjednik.

Macron je  ovoj sedmici izjavio u intervjuu za radio stanicu Europe 1 kako želi "istinsku evropsku vojsku" koja bi štitila Evropljane od SAD-a i drugih zemlja.

Trump često kritikuje evropske zemlje što ne ispunjavaju ciljnu cifru uplaćivanja dva posto bruto društvenog proizvoda (BDP) u vojne svrhe, koju je postavio NATO.

Sudeći po brojkama NATO-a , samo pet od 29 saveznika ispunilo je tu ciljnu cifru u ovoj godini - Estonija, Grčka, Latvija, Britanija i SAD,  prenosi Xinhua

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije