Trump je to rekao u telefonskom razgovoru s osobljem svoje kampanje, a koji je proslijeđen CNN-u i drugim američkim medijima.

- Ljudi su umorni od slušanja Faucija i svih tih idiota - kao je Trump.

Napad na Faucija je posebno znakovit jer i sam Trump uviđa do koje mjere javnost ima povjerenje i gaji poštovanje spram vodećeg stručnjaka SAD-a za zarazne bolesti.

Trumpova kampanja Faucija koristi čak i u svojim predizbornim spotovima. Fauci se snažno usprotivio takvom korištenju u Trumpovoj kampanji jer je strogo nestranačka osoba.

Uz dugi spor glede nošenja maski, to je bio njegov posljednji sukob s Bijelom kućom i Trumpom.

U razgovoru za televiziju CBS emitiranom u nedjelju navečer Fauci je oštro kritikovao Trumpovu administraciju rekavši da izgleda kako Trump pogrešno poistovjećuje nošenje maski sa "slabošću".

Fauci je rekao da nije nimalo iznenađen što se Trump zarazio COVID- om 19 jer ne poštuje smjernice o socijalnom distanciranju i ne koristi masku.

Također je rekao da ga je Bijela kuća spriječila da istupa u medijima koliko bi htio kako bi javnost informirao o pandemiji.
Voditeljica komunikacija Bijele kuće Alyssa Farah je za televiziju Fox News rekla da Bijela kuća ne ograničava Faucijeve istupe u medijima te da nikoga ne bi trebalo okrivljavati zato što se zarazio koronavirusom.