Američki predsjednik Donald Trump skandaloznim je ocijenio manipulaciju tamošnjeg TV kanala ABC News koji je snimak koji je nastao prilikom prezentacije oružja objavio kao da je snimljen tokom operacije "Izvor mira".

Nakon što je u srijedu, 9. oktobra, pokrenuta operacija "Izvor mira", čiji je cilj doprinijeti uspostavljanju mira i sigurnosti na sjeveru Sirije, kao i uništiti teroristički koridor, koji teroristi YPG/PKK-a nastoje formirati južno od granice s Turskom, na internetu i u nekim medijima se i dalje šire razne laži i dezinformacije u vezi s operacijom.

-Veliki skandal na ABC Newsu. Uhvaćeni su u objavi strašnog lažnog snimka koji su povezali s turskim bombardovanjem u Siriji. Prava sramota - napisao je Trump na Twitteru.

Američki kanal "ABC" je snimak koji je nastao prilikom prezentacije oružja objavio kao da je snimljen tokom operacije "Izvor mira". Ipak, nedugo nakon toga su iskazali žaljenje zbog toga što su objavili spomenuti videosnimak.

Objavili su saopćenje u kojem se navodi da je video "uklonjen nakon što se pojavila sumnja u njegovu vjerodostojnost" te su dodali da izražavaju "žaljenje zbog ove greške".

Kako napreduje operacija "Izvor mira", tako se na društvenim mrežama i u medijima plasiraju fotografije i videosnimci, nastali u nekim potpuno drugim situacijama, s ciljem širenja dezinformacija i manipulisanja javnosti.

Kanal "ABC" je spomenuti snimak na kojem se vidi snažna eksplozija, nastao tokom predstavljanja oružja, plasirao kao da se radi o videozapisu koji je snimljen tokom turske operacije na sjeveru Sirije. Na infobaru uz videozapis našla se i poruka "Masakr u Siriji". Komentator je tom prilikom kazao: "Na videosnimku se vidi kako turska vojska bombarduje kurdske civile u pograničnom mjestu u Siriji. Dolaze vijesti kako ratnici koje podržava Turska vrše strašno nasilje nad Kurdima, američkim saveznicima, koji ratuju protiv ISIL-a".

Međutim, videosnimak korišten na tom američkom kanalu nastao je 2017. godine u SAD-u prilikom prezentacije oružja. Također, kanal ABC je, prije nego je iskoristio videozapis, montažom uklonio ljude sa snimke koji su mobilnim telefonima snimali trenutak eksplozije.