open-navfaktor-logo
search
Diplomatski skandal
Trump "kaznio" dansku premijerku jer ne želi prodati Grenland
Zahvalio je danskoj premijerki jer je svojom iskrenošću uštedjela puno vremena SAD-u i Danskoj
21.08.2019. u 08:15
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump danas je objavio kako je odgodio susret s danskom premijerkom jer ona nije zainteresirana za njegovu ponudu za kupovinu Grenlanda.

-Danska je veoma posebna država s nevjerojatnim ljudima, no zbog izjava premijerke Mette Frederiksen da nije zainteresirana raspravljati o prodaji Grenlanda, odgađam za neko drugo vrijeme naš susret planiran za dvije sedmice - napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Američki predsjednik je tokom vikenda potvrdio medijske napise da je njegova vlada zainteresirana za kupovinu tog rijetko naseljenog, najvećeg otoka na svijetu.

Grenland je većinom neovisan, no Danska upravlja njegovom vanjskom, odbrambenom i monetarnom politikom. I Danska i Grenland su odmah odbacili Trumpov prijedlog.

-Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski, Grenland pripada Grenlandu. Nadam se da to nije mislio ozbiljno - kazala je danska premijerka Mette Frederiksen o ponudi.

Američki predsjednik je potom na Twitteru objavio fotomontažu svog hotela na tom otoku s komentarom: "Obećavam da neću ovo napraviti na Grenlandu". A u srijedu je na Twitteru zahvalio danskoj premijerki jer je svojom iskrenošću uštedjela puno vremena SAD-u i Danskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.