open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud SAD-a
Trump jako ponosan: Kandidat kojeg optužuju za silovanje na korak od doživotne pozicije
Potvrda bi bila i pobjeda za Trumpa te bi se stvorio odnos 5-4 u Vrhovnom sudu u korist republikanaca
05.10.2018. u 19:48
get url
text

Kandidat predsjednika Donalda Trumpa za sudiju Vrhovnog suda Brett Kavanaugh napravio je u petak još jedan korak dalje nakon što ga je potvrdio američki Senat u preliminarnom glasanju, unatoč optužbama o seksualnom napastovanju.

Sa sedam dana zakašnjenja, kako bi se omogućilo FBI-ju da protiv njega provede istragu o silovanju, senatori su poduprli Kavanaugha s 51 glasom "za" naspram 49 "protiv".

U Senatu, u kojem republikanci imaju tijesnu većinu, završno glasanje trebalo bi se održati u subotu.

Trump je na Twitteru objavio da je "jako ponosan" na Senat, prenosi Index.hr.

S obzirom na današnji rezultat, čini se da je Kavanaugh na dobrom putu da dobije doživotno mjesto u Vrhovnom sudu, ali promjena stava samo nekoliko zastupnika značila bi da njegovo potvrđivanje može skrenuti s tog puta.

Potvrda bi bila i pobjeda za Trumpa te bi se stvorio odnos 5-4 u Vrhovnom sudu u korist republikanaca, što bi im dalo prednost u mogućim pravnim bitkama oko ključnih pitanja poput prava na abortus, migracija, kao i Trumpovih pokušaja da zabrani transrodnim osobama priključivanje američkoj vojsci.

Uvjerenost republikanaca u to da bi Kavanaugh mogao dobiti povjerenje Senata da postane sudija Vrhovnog suda porasla je u četvrtak nakon pozitivnog mišljenja dvoje neodlučnih senatora o izvještaju FBI-a o optužbama protiv Kavanaugha za seksualno napastovanje.

Izvještaj koji je Bijela kuća usred noći poslala senatskom odboru za pravosuđe, demokrate su odbacili kao "razvodnjeno".

Izvještaj FBI-ja nije objavljeno, a senatori su ga mogli pročitati iza zatvorenih vrata u sigurnoj sobi na Capitol Hillu, bez pisanja bilješki i kopiranja. Predsjednik Trump napisao je na Twitteru da je izvještaj pokazao kako su optužbe protiv njegova kandidata za Vrhovni sud bile "potpuno neutemeljene".

Demokrati se od početka protive republikanskom kandidatu predsjednika Trumpa. Dan nakon saslušanja Kavanaugha, koji je odlučno negirao optužbu univerzitetske profesorice Christine Blasey Ford da ju je seksualno napastovao 1982., kao i nakon saslušanja njegove tužiteljice koja nije dala nikakve dokaze za to, 11 republikanskih članova sudskog odbora Senata glasalo je za njegovo potvrđivanje, a 10 demokratskih članova bilo je protiv.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.