open-navfaktor-logo
search
Obraćanje naciji
Trump: Iranu nove ekonomske sankcije, teroristu Soleimanija smo trebali davno ubiti
Iran može biti velika zemlja, nagasio je, ali mira ne može biti na Bliskom istoku dok Iran poduzima kampanju terora i nasilja
08.01.2020. u 17:45
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump obratio se danas naciji nakon što je Iran ispalio balističke projektile na dvije iračke baze u kojima se nalaze američki vojnici. Napadi su uslijedili kao odmazda za prošlosedmični američki napad dronom u kome je ubijen vodeći iranski general Qassem Soleimani.

- Dok sam ja predsjednik Iran neće imati nuklearno oružje. Niti jedan Anerikanac nije povrijeđen u sinoćnjim napadima i pretrpljena je minimalna šteta. Američke snage su spremne na sve. Iran čini se odstupa i to je dobra stvar za nas i za svijet. Niti jedan američki i irački život nije izgubljen. Pozdravljam hrabrost žena i muškaraca u uniformi - rekao je Trump.

Iran je bio vodeći sponzor terorizma i u porazi za nuklearnim oružjem, nastavio je predsjednik SAD-a.

- Poduzeli smo akciju da zaustavimo teroristu Qasema Soleimanija koji je ugrožavao živote. Kuds snage su odgovorne za najgore zločine. Obučavao je Hezbolah za napade na civile, podržavao je ratove u regionu, ubio je hiljade vojnika... Planirao je napade na američke ciljeve i zaustavljen je. Trebao je biti zaustavljen davno prije. Poslali smo poruku teroristima, ako vrednujete svoj život, nećete nas napasti - rekao je Trump.

Slijede nove ekonomske snakcije Iranu, poručio je Trump, i ostat će na snazi dok Iran ne promijeni ponašanje. Iran je ničim izazvan gađao saudijske mete i američke dronove, naveo je predsjednik SAD-a.

- Umjesto da budu zahvalni na nukalearnom sporazumu uzvikivali su "smrt Americi". Kreirali su pakao u Jemenu, Libanu, Iraku, Afganistanu... Sporazum ističe brzo i daje brz put do nuklearnog oružja. Vrijeme je da Velika Britanija, Njemačka, Kina, Rusija, shvate realnost i da dođemo do sporazuma za bolji i sigurniji svijet - rekao je Trump.

Iran može biti velika zemlja, nagasio je, ali mira ne može biti na Bliskom istoku dok Iran poduzima kampanju terora i nasilja.

- To se više neće dešavati, nećemo to dopustiti. Tražit ću da se NATO uključi u proces na Bliskom istoku. SAD su energetski neovisne. Ne trebamo naftu s Bliskog istoka, vojska SAD-a je obnovljena sa 2,5 triliona dolara. Naše rakete su moćne, brze, ubojite i precizne. Imamo tako moćno oružje, ali ga ne moramo i ne želimo koristiti. Prije tri mjeseca, nakon uništenja većine ISIL-a, ubili smo Al-Baghdadija odgovornog za masovna ubistva. Bio je čudovište. Pokušao je obnoviti kalifat i propao je. Deseci hiljada boraca ISIL-a je ubijeni su i uhvaćeni. To je dobro za Iran i trebamo raditi zajedno na zajedničkim ciljevima - rekao je Trump.

Želimo da imate budućnost napretka i mira sa svijetom, poručio je iranskom narodu.

- SAD su spremne za mir i neka Bog čuva Ameriku - zaključio je Trump.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.