open-navfaktor-logo
search
Zaustavljanje migracija
Trump: Imamo dogovor s Meksikom oko migranata, nametanje carina obustavljeno
Američki predsjednik je pojasnio kako je, prema pomenutom dogovoru, Meksiko obećao da će zaustaviti priliv ilegalnih migranata
Nedim Pobrić
08.06.2019. u 10:34
get url
text

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako je njegova zemlja sklopila dogovor s Meksikom oko pitanja migranata, te da su carine koje je planirao nametnuti toj zemlji zaustavljene.

Trump je na svom Twitter profilu napisao kako su carine, koje je najavio da će biti uvedene Meksiku, obustavljene na neodređeno vrijeme.

- Zadovoljstvo mi je potvrditi da su Sjedinjene Države i Meksiko postigli sporazum (o zaustavljanju ilegalnih migranata). Carine koje je SAD najavio Meksiku u ponedjeljak su obustavljene na neodređeno vrijeme - napisao je Trump.

Američki predsjednik je pojasnio kako je, prema pomenutom dogovoru, Meksiko obećao da će zaustaviti priliv ilegalnih migranata.

- Na ovaj način se smanjuju ili potpuno eliminiraju ilegalne migracije iz Meksika ka SAD-u. State Department će ubrzo objaviti pojedinosti sporazuma. Hvala vam - poručio je Trump.

Povodom postizanja sporazuma između dvije zemlje, šef američkog State Departmenta Mike Pompeo zahvailo je meksičkom kolegi Marcelu Ebrardu.

Trump potvrdio je krajem prošlog mjeseca kako je postignut napredak u razgovorima s Meksikom o zaustavljanju priliva migranata u SAD, ali da će, ukoliko u nastavku ne dođe do sporazuma, početi naplata pet posto carine za meksičku robu.

On je tada poručio i to da zemlje Južne Amerike ne čine ništa kako bi zaustavile migrante prema SAD-u, te poručio kako će pomenute carine svakog mjeseca rasti dok ne dosegnu nivo od 25 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.