Francuski predsjednik Emmanuel Macron i američki presjednik Donald Trump usuglasili su se u subotu oko potrebe da Evropa ulaže više novca u vojsku, prevazilazeći  sporenje vezano za  Macronov poziv za stvaranje evropske vojske, koji je Trump u tweetu nazvao "veoma uvredljivim". 

Sastajući se u Jelisejskoj palati radi razgovora uoči ceremonija obilježavanja stote godišnjice kraja Prvog svjetskog rata, Macron je pozdravio Trumpa čvrsto se rukujući s njim, ali izgleda da je današnji susret dvojice čelnika bio manje srdačan od ranijih.

Macron je tokom susreta nazvao američkog čelnika "svojim prijateljem", dok je Trump pokušao da pronađe zajednički jezik oko teme koja je izazvala sporenje.

- Želimo snažnu Evropu, to je veoma bitno za nas, i obje strane žele da se iznađe najbolji i najefikasniji način da se to ostvari. Želimo pomoći Evropi, ali naši odnosi moraju biti pošteni. Upravo sada, breme odbrane najvećim je dijelom na Sjedinjenim Državama - izjavio je Trump. 

Macron je izrazio saglasnost s tom izjavom, rekavši kako želi da Evropa ulaže više novca u odbranu u okviru NATO-a.

- To je razlog zašto vjerujem da su moji prijedlozi za evropskom vojskom potpuno u skladu s tim - izjavio je Macron.

Nakon tek dovršenih američkih kongresnih izbora na kojima je njegova Republikanska stranka pretrpila značajne poraze, Trump je doputovao u Pariz kako bi ojačao američko-evropsko savezništvo tokom ceremonija obilježavanja kraja Prvog svjetskog rata, renosi Reuters.