open-navfaktor-logo
search
Ucjene
Trump Evropskoj uniji zaprijetio carinskim tarifama
Šefici Evropske komisije von der Leyen kazao da će uvesti visoke tarife na evropske automobile i druge proizvode ukoliko ne bude postignut trgovinski dogovor
22.01.2020. u 15:00
get url
text

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump Evropskoj uniji (EU) zaprijetio je dodatnim carinama na automobile ukoliko ne bude postignut dogovor o trgovinskim pitanjima, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump je na 50. Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) koji se održava u Davosu, u intervjuu za CNBC govorio o trgovinskim odnosima između SAD-a i EU.

Podsjetio je kako je jučer sa šeficom Evropske komisije Ursulom von der Leyen razgovarao o trgovinskom sporazumu.

-Obavili smo sjajan razgovor. Ali, rekao sam joj da ću morati nešto poduzeti ukoliko ne postignemo rezultate i da će to biti primjena veoma visokih carinskih tarifa na automobile i druge vrste proizvoda koji dolaze u našu zemlju - rekao je Trump.

Trgovinske napetosti između SAD-a i EU pojačala je odluka Trumpa da 2018. uvede dodatne carine na uvozni čelik i aluminij. Uprkos intenzivnim pregovorima EU nije uspjela ubijediti SAD da odustane od carinskih tarifa. EU je odgovorio, pa je na stotine američkih proizvoda uveo carine od 25 posto.

Trump je nakon toga Evropi zaprijetio uvođenjem dodatnih carina u automobilskom sektoru. Na pregovorima koji su uslijedili 2018. EU i SAD su dogovorili da ne budu uvedene dodatne carine na automobile dok traju trgovinski pregovori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.