open-navfaktor-logo
search
Obračun s Kinom
Trump donio prvu važnu političku odluku otkako je izgubio
Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu kojom se zabranjuju američka ulaganja u kineske kompanije za koje administracija kaže da su u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.
13.11.2020. u 10:03
get url
text

Uredba, o kojoj je prvi izvijestio Reuters, mogla bi utjecati na neke od najvećih kineskih kompanija, uključujući telekomunikacijske kompanije China Telecom Corp Ltd i China Mobile Ltd te proizvođača nadzorne opreme Hikvision.

Svrha tog poteza je odvratiti američke investitore, penzione fondove i druge od kupnje dionica 31 kineske kompanije za koje je ministarstvo odbrane reklo ranije ove godine da imaju potporu kineske vojske.

Prvi dio te zabrane stupa na snagu 11. januara.

- Kina sve više iskorištava kapital Sjedinjenih Država za razvoj i modernizaciju svoje vojske, obavještajne službe i drugih sigurnosnih aparata - navodi se u izvršnoj uredbi koju je objavila Bijela kuća u četvrtak.

Ovaj je potez prva veća politička inicijativa predsjednika Trumpa otkako je izgubio na izborima 3. novembra od demokrate Joea Bidena i pokazuje da on želi iskoristiti ovo malo vremena što je ostalo njegovoj administraciji za obračun s Kinom, iako se činilo da je fokusiran samo na osporavanje izbornih rezultata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.