open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SAD-a
Trump COVID-19 nazvao "kineskom kugom": "Ukoliko Biden pobijedi Amerikanci će morati naučiti kineski"
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će Amerikanci morati naučiti kineski jezik ukoliko njegov protukandidat Joe Biden pobijedi na predsjedničkim izborima 3. novembra, prenosi Anadolu Agency (AA).
11.08.2020. u 22:50
get url
text

Trump je tokom gostovanja u radio emisiji oštro kritikovao stav njegovog demokratskog rivala Bidena o Kini.

- Ako ja ne pobijedim na izborima, Kina će postati vlasnik SAD-a, a potom će Amerikanci morati naučiti govoriti kineski - rekao je aktuelni američki predsjednik.

Podsjetio je da je imao bliske odnose s kineskim predsjednikom Xiom Jinpingom prije izbijanja pandemije koronavirusa.

- Naši odnosi više nisu baš veoma dobri, jer nisu uradili ono što je bilo potrebno oko pitanja COVID-19 - rekao je Trump.

Napominjući da se dugo nije susretao sa Xiom Jinpingom, Trump je kazao da je virus koji se pojavio u Kini utjecao i na njegov politički stav.

- Prije nego što je kineska kuga (COVID-19) došla u našu zemlju, mislim da bi me čak i George Washington teško pobijedio na izborima - kazao je Trump u svome već prepoznatljivom stilu.

Trump je krajem jula čak pozvao i na odgađanje novembarskih predsjedničkih izbora navodeći mogućnost prevara koje bi se mogle desiti prilikom glasanja putem pošte.

Kako je napisao na društvenoj mreži Twitter glasanje putem pošte bi moglo dovesti do prevara i netačnih rezultata.

- To će biti velika sramota za SAD. Odgodite izbore dok ljudi ne budu mogli pravilno i sigurno glasati - napisao je Trump.

Prijedlog je uslijedio mjesecima nakon što je Trump izrazio protivljenje zbog slanja glasačkih listića poštom usljed pandemije koronavirusa, za koju je rekao da će dovesti do "namještenih izbora".

Predsjednički izbori u SAD-u planirani su 3. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.