Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump primit će danas u Bijeloj kući pastora Andrewa Craiga Brunsona, koji je u Turskoj optužen za podršku terorističkim organizacijama te osuđen na tri godine i 1,5 mjeseci zatvora. Obzirom da mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, Brunson je jučer pušten na slobodu, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump se obratio u Bijeloj kući u povodu izlaska na slobodu svećenika Brunsona.

- Imamo dobre vijesti. Pastor Andrew Brunson, krenuo je avionom iz Turske. Koliko mi je poznato, u dobrom je stanju. Vjerovatno će se zaustaviti u Njemačkoj radi neophodnih kontrola. Najvjerovatnije da će u subotu biti u Ovalnom uredu - rekao je Trump.

Sud u turskom gradu Izmiru osudio je jučer Brunsona na tri godine, jedan mjesec i 15 dana zatvora, no istovremeno su mu ukinute mjere zabrane, kućnog pritvora i napuštanja zemlje, čime je Brunson postao slobodan. Istog dana otputovao je za Njemačku.

Brunson je uhapšen 9. decembra 2016. godine i otad se nalazio u pritvoru. Optužen je za djelovanje i špijunažu u korist terorističkih organizacija PKK i Fetullahci (FETO).

Na zahtjev Tužilaštva, sud u Izmiru mu je 18. jula izrekao mjeru pritvora tokom sudskog postupka, ali je, zbog njegovih zdravstvenih problema, ta mjera preinačena u kućni pritvor.

U optužnici koju je podiglo Tužilaštvo u Izmiru navodi se da je bio u kontaktu sa članovima terorističke organizacije FETO.