Ukrajinski avion, koji je pao u Iranu, vjerovatno je greškom slučajno oborio iranski projektil, izjavio je u četvrtak kanadski premijer Justin Trudeau. Trudeau je potvrdio da su obavještajni podaci iz različitih izvora doveli do tog zaključka, ali da samo "potpuna i vjerodostojna istraga" može definitivno potvrditi ove navode.

 - Dokazi govore da je avion oboren iranskom raketom zemlja-zrak. Priznajemo da je to možda slučajno učinjeno. Želim odgovore - rekao je Trudeau na konferenciji za novinare, prenosi Anadolu Agency (AA).

Trudeau je odbio optužiti američkog predsjednika Donalda Trumpa, čija je akcija ubijanja visokog iranskog generala rezultirala time da je Iran poslao rakete u Irak u znak odmazde. Nekoliko sati nakon tog napada, avion je pao.

Avion Boeing 737 ukrajinske aviokompanije Ukrainian Airlines koji je trebao letjeti prema Kijevu, pao je 8. januara nedugo nakon polijetanja s aerodroma "Imam Khomeini" u Teheranu.  Ranije je rečeno kako je avion pao iz tehničkih razloga, međutim, tačan uzrok još nije utvrđen. Niko od 176 putnika i članova posade nije preživio.