open-navfaktor-logo
search
Sporazum
Troškovi rominga između EU-a i Zapadnog Balkana manji od 1. oktobra
Troškovi rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana će se smanjiti, a nove cijene stupaju na snagu 1. oktobra.
08.05.2023. u 10:49
get url
text

U skladu s obavezom potpisanom u decembru prošle godine, 38 operatera iz zemalja članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana nedavno je odredilo gornju cijenu podatkovnog rominga u oba smjera između EU-a i Zapadnog Balkana. Nove cijene stupaju na snagu 1. oktobra.

Naime, u decembru prošle godine, na marginama summita EU-Zapadni Balkan u Tirani, davaoci usluga iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Sjeverne Makedonije, Njemačke i Austrije potpisali su deklaraciju o dobrovoljnom smanjenju troškova podatkovnog roaminga od 1. oktobra ove godine. Među njima je i austrijska grupacija A1 u čijem je sastavu slovenski operater A1 Slovenija.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen istaknula je tada da je to dobro za privredu, turizam i ljude.

Potpisnici saopćenja složili su se da će sniženje troškova rominga stupiti na snagu 1. oktobra 2023. Dali su si još nekoliko mjeseci da dogovore gornju cijenu prijenosa podataka u oba smjera između EU-a i Zapadnog Balkana.

Kako je prije nekoliko dana najavljeno u Briselu, najviši nivoi maloprodajnih cijena za jedan gigabajt podataka smanjit će se na sljedeći način: 1. oktobra 2023. na 18 eura, 1. oktobra 2026. na 14 eura i 1. oktobra 2028. na 9 eura.

Povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi pozdravio je sporazum operatera.

- Smanjenje cijena rominga između EU-a i Zapadnog Balkana od 1. oktobra ove godine donijet će koristi građanima i poduzećima EU-a i Zapadnog Balkana. Predani smo da damo sve od sebe kako bismo ubrzali istinsku integraciju Zapadnog Balkana u naše jedinstveno tržište - rekao je.

U Briselu očekuju da će postavljanje gornje granice cijena smanjiti cijene rominga za korisnike koji putuju između EU i Zapadnog Balkana. Ograničenje cijena potiče i pojednostavljuje poslovnu, kulturnu, turističku i drugu razmjenu između EU-a i Zapadnog Balkana te jača veze između susjednih regija, smatraju.

Prema potpisanoj obavezi, svaki pojedini operater odlučuje kako će smanjiti troškove, primjerice kroz popuste, posebne pakete ili nove tarife.

Niža cijena mobilnog prijenosa podataka morat će biti dostupna najširem mogućem rasponu krajnjih korisnika bez prepreka ili uvjeta povezanih s paketima kućne mreže.

Ovo je jedna od mjera za približavanje regije EU. Troškovi mobilnog rominga u zemljama Zapadnog Balkana znatno su viši u usporedbi s eurotarifom koja je na snazi ​​u Uniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.