open-navfaktor-logo
search
Prijevremeni izbori
"Trojka" složna samo kad odgovara NiP-u, Konaković slavio sa onima koje nije podržao, SNSD-ovca "zaboravio"
Jučer su u Bosni i Hercegovini održani prijevremeni izbori za načelnike i gradonačelnike Bihaća, Tuzle, Srebrenika, Zvornika, Bratunca i Vogošće.
06.02.2023. u 11:29
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Kandidat SDP-a Adnan Habibija: Ostavljen sam od stranaka "Osmorke" da se sam borim

U Bihaću je pobjedu odnio kandidat POMAK-a Elvedin Sedić. Protivkandidati su mu bili Hamdija Abdić (SDA), Adnan Habibija (SDP) i nezavisni kandidati Amarildo Mulić i Damir Đug. 

SDP-ov Habibija ostao je bez podrške koalicionih partnera jer su iz Naroda i pravde tokom izborne kampanje podržavali Sedića.

U Tuzli je pobjedu odnio SDP-ov Zijad Lugavić. "Trojka" (NiP, SDP i Naša stranka) ni ovdje nisu mogli pronaći dogovor, pa na kraju nisu ujedinjeni izašli na izbore. Svog kandidata za gradonačelnika Tuzle imala je i Naša stranka. Omer Berbić ispred NS osvojio je 4.434 glasova. 

Kada je u pitanju Lugavić koji je odnio ubjedjivu pobjedu u Tuzli, zanimljivo je to da se predsjednik NiP-a Elmedin Konaković sinoć pohvalio njegovom pobjedom istakavši da je ovom kandidatu Narod i pravda Tuzla pružila nesebičnu podršku. Tu podršku je, čini se, vidio samo Konaković.

Na zvaničnoj Facebook stranici Narod i pravda Tuzla skoro da i nema objava koje su u vezi s izborima, osim objave preliminarnih rezultata gdje iz NiP-a čestitaju SDP-ovom kandidatu na pobjedi. Podršci tokom izborne kampanje ni traga. 

VEZANI TEKST - "Relaksacija odnosa": Konakovićev NiP javno podržao Dodikovog kandidata za načelnika Bratunca

Za pretpostaviti je da bi nesebičnu podršku NiP pružio i kandidatu Naše stranke Omeru Berbiću da je kojim slučajem pobijedio na izborima za gradonačelnika Tuzle.

Među kandidatima kojima se Konaković pohvalio da ih je NiP podržao, zaboravio je navesti i pobjednika izbora u Bratuncu Lazara Prodanovića iz SNSD-a. Općinska organizacija Narod i pravda Bratunac Prodanoviću je pružila jasnu podršku u izbornoj utrci protiv nezavisnog kandidata Srđana Rankića. 

- Za mog protivkandidata glasalo je pretežno bošnjačko biračko tijelo, više od 80 posto, dok je 50-50 bilo u glasovima iz srpskog biračkog tijela - rekao je Rankić.

VEZANI TEKST - Ubjedljiva pobjeda kandidata SDA: Migdad Hasanović novi načelnik Vogošće

"Trojka" se složila u vezi s kandidatima i zajedno izašla na izbore samo u Srebreniku, gdje su zajedno podržali Adnana Bjelića koji u tijesnoj utrci pobjedio SDA-ovog Nermina Tursića za oko sto glasova razlike.

Zaključak je, dakle, da "Trojka" funkcioniše samo onda i tamo gdje to odgovara Elmedinu Konakoviću i Narodu i pravdi.

U Vogošći je pobjedu odnio Migdad Hasanović (SDA), koji je imao skoro duplo više glasova od NiP-ovog kandidata Adnana Šeraka.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.